Ny digital hälsoplattform från Health Integrator finansieras med hälsoobligation från Region Stockholm


Fredrik Söder, grundare och VD, Health Integrator
.

Region Stockholm har fattat ett beslut om en ny, långsiktig friskvårdssatsning för att förebygga kroniska folkhälsosjukdomar som exempelvis typ 2-diabetes. 

Via en digital hälsoplattform från Health Integrator får användarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster och leverantörer inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Region Stockholm finansierar den långsiktiga preventionssatsningen med en unik hälsoobligation, en Health Impact Bond. (Läs nyhetstext från Region Stockholm, www.sll.se).

− Vi är mycket glada över att idag lansera vår digitala hälsoplattform. Med Health Integrator vill vi ge individer rätt förutsättningar för att lyckas förändra sina levnadsvanor på ett hållbart sätt. Med stöd av coachande samtal med en hälsopedagog, hälsotest och en skräddarsydd lösning utifrån individens förutsättningar och behov ökar chanserna att lyckas, säger Fredrik Söder, grundare och VD på Health Integrator, ett startup företag inom förebyggande hälsa.

Unik finansieringslösning med en hälsoobligation
Region Stockholm finansierar den långsiktiga satsningen med en hälsoobligation, en Health Impact Bond. Återbetalning och ränta är kopplad till hur framgångsrik den förebyggande insatsen är. Denna finansiella obligationsmodell är den första kända i sitt slag, även internationellt.

Hälsosatsningen är resultatet av ett samarbete mellan Region Stockholm, Health Integrator, Skandia i egenskap av finansiär och SEB som tagit fram den finansiella modellen.

Health Integrator tar in 7,5 MSEK i kapital
I samband med kontraktet med Region Stockholm tar Health Integrator in 7,5 MSEK i nytt kapital för att utveckla nya kunder och marknader. Investerarna är Luminar Venture, Leksell Social Venture, Add Health Media, Sting, Doberman Forward samt ängelinvesterare med bakgrund i bolag som Spotify.

− Behovet av förebyggande hälsa är enormt och vi är bara i början av utvecklingen av den marknaden. Health Integrator är ett spännande bolag som tar ett helt nytt grepp och visar att det går att skapa en hållbar affär säger Daniel Karsberg, Investeringsansvarig, Luminar Venture.

Testat i klinisk studie i samarbete med Karolinska Institutet
Health Integrators hälsolösning har testats i en klinisk studie av Karolinska Institutet. Studien leddes av Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet.

Få appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrator appen har testats i en randomiserad kontrollerad studie* på drygt 200 personer. Redan efter tre månader såg forskarna statistiskt signifikanta skillnader i hälsovariabler som midjemått och blodtryck mellan den grupp som använde Health Integrator appen och den grupp som inte fick appen.

− Att skapa varaktiga levnadsvaneförändringar är en utmaning. Med digitala lösningar som Health Integrators app och plattform finns det nu möjlighet till skräddarsytt stöd i vardagen, för att göra de förändringar av levnadsvanor som man länge tänkt göra, säger Fredrik Söder, grundare och VD Health Integrator.

Samarbetspartners
Ett antal samarbetspartners, finansiärer och leverantörer av tjänster finns med i satsningen. En del av utvecklingen och testningen har genomförts med finansiering från EIT Health (European Institute for Innovation & Technology), och under ledning av RISE (Research Institute of Sweden) där bland andra Karolinska Institutet och GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) har varit med.

Health Integrator har utvecklat Hälsoplattformen i samarbete med hälsoleverantörer som till exempel Friskis&Svettis, Midnattsloppet, Apoteket och ICA Klassikern.

*Bonn et al. BMC Public Health (2019) 19:273 https://doi.org/10.1186/s12889-019-6595-6

.

> Mer om Health Integrator: www.healthintegrator.eu