Skincity först ut med Skinfo för transparens kring produktinnehåll

Idag inleds ett partnerskap mellan Skincity och Skinfo – en tjänst som erbjuder vetenskapligt baserad fakta för mer än 30.000 ingredienser i kosmetiska produkter. Skincity, Nordens ledande hudvårdsklinik online, är först ut med tjänsten via en widget som automatiskt genererar information på produktsidorna. 

Tanken med partnerskapet är, förutom att öka transparensen, att förlänga Skincitys serviceerbjudande genom att underlätta för kunderna i deras val av produkter med mer lättförståeliga ingredienslistor. Skinfos data baseras på information från oberoende organ och myndigheter, som inkluderar bland annat Europeiska Kommissionen.

– Transparens inom vår bransch är en otroligt viktig faktor både för oss som företag och för våra kunder. Vi ser att många idag är pålästa när det gäller ingredienser i produkter och här känner vi att vi med Skinfo som partner – och som första aktör i branschen – kan ta nästa steg. Vi letar alltid efter innovativa lösningar för att addera värden till våra kunder och vi går gärna i bräschen för det vi tror på. Genom att teama upp med Skinfo kan vi nu ännu bättre guida våra kunder rätt samt försöka göra det komplexa lite enklare att förstå, säger Stefan Fragner, CEO på Skincity.

Skinfos grundare och VD Lena Skiba kommenterar samarbetet så här:

– Jag är otroligt stolt över att tillsammans med Skincity vara först i Sverige med att ge transparens kring produktinnehåll med hjälp av faktabaserad data. Vi vill växa med aktörer som leder branschen framåt och Skincity går helt i linje med det, inte minst som vinnare av Årets Digitala Handel 2020.

Skinfo är den första skalbara lösningen för e-handlare för att automatiskt generera vetenskaplig, objektiv information för över 30.000 ingredienser inom hudvård och kosmetika. Bolaget grundades av Lena Skiba och Viktor Morin med målet att göra branschen mer transparent för både företag och konsumenter.