Mylad Chamou, grundare av Enerpoly, utsedd till ÅForsk stipendiat 2020

Mylad Chamou, grundare av batteriföretaget Enerpoly, är utsedd till en av Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer som idag får ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium. Årets stipendiater kommer från inkubatorer och science parks över hela landet och stipendiet om 200 000 kronor syftar till att stötta entreprenören att förverkliga sin affärsidé.

Enerpoly utvecklar uppladdningsbara zinkjonbatterier för storskalig energilagring. Teknologin består av miljövänliga, lättillgängliga och billiga råvarumaterial som har en etablerad och hållbar infrastruktur för produktion och återvinning idag. Den är baserad på zink och mangan, likt alkaliska batterier som enbart används en gång och återvinns därefter.

– Vi har gjort stora genombrott från genom att göra dessa batterier uppladdningsbara. Vi har utvecklat batterier med en livslängd på 2000 cykler som är 50% billigare än alternativen ute på marknaden idag. Vår lösning kommer att finnas i hushåll, fastigheter och även i större skala där behovet för det mest kostnadseffektiva energilagret till integrering av förnybar energi efterfrågas, säger Mylad Chamou.

Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de 10 utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. Stipendiaterna har genomgått en nomineringsprocess där affärsutvecklare från regionalt baserade innovationsmiljöer över hela landet haft möjlighet att nominera entreprenörer och stipendiaterna tilldelas stipendiet för att de med sina lösningar, tjänster och produkter kan skapa positiva effekter för samhällsutvecklingen.

> Mer om Enerpoly