Elk släpper open-source version av prisbelönt audio operativsystem och utvecklingskit för Raspberry Pi

Elk Audio OS är det prisbelönta audio operativsystemet från Elk (fd MIND Music Labs) som låter dig köra befintliga VST- (och andra pluginformat) på hårdvaruinstrument och i realtid med extremt låg latens. Och detta med bara generella ARM- och x86-CPU: er, vilket öppnar upp för en ny generation av digitala instrument och 5G möjligheter.

Under de kommande veckorna kommer en betaversion av Elk Audio OS göras tillgängligt under en Dual-licensing modell (open-source & commercial), men redan idag finns Elk Audio OS SDK & dokumentation tillgänglig för alla att börja använda sig av. På www.elk.audio finns också ett Elk Audio OS utvecklingskit för Raspberry Pi som innehåller en unik Elk Pi Audio Hat . Elk Pi Hatten är en av de mest avancerade pro Audio Hattarna på marknaden med ner till 1 ms latens, multikanals audio och stöd för Raspberry 4 inom en mycket nära framtid.

– Tanken bakom Elk Audio OS är att möjliggöra en helt ny generation av uppkopplade
musikinstrument. Instrument som kan koppla ihop människor runt om i världen och ge inspiration till nya typer av musikalisk kreativitet. Vi tror att det finns så många potentiella instrumenttillverkare där ute som kan skapa fantastiska saker om de bara hade rätt verktyg, och det är för dem vi har skapat Elk. Så idag är jag väldigt glad att kunna meddela att vi har nått en stor milstolpe i vårt företag när vi kan göra Elk tillgängligt för alla genom att släppa det under open-source, säger Michele Beninicaso VD på Elk (fd MIND Music Labs).

Elk Audio OS har officiell support från Steinberg , ägare av VST-formatet, stöds i VST3 SDK och är fullt kompatibelt med plugins skrivna i JUCE , vilket gör Elk till den perfekta lösningen för både företag och tillverkare som är intresserade av att utveckla nya digitala hårdvaruinstrument. Med VST som en defactostandard för mjukvaruinstrument och effekter finns det redan ett stort bibliotek med befintliga
plugins i världsklass där ute som väntar på ett nytt liv som hårdvara. Ett exempel på detta är desktop Retrologue synthen, byggd på VST synthen med samma namn som visades tidigare i år på SuperBooth i Berlin.

– När vi arbetade med Elk Audio OS på Retrologuen såg vi omedelbart något som kan vara en game changer. Att köra samma VST-plugin på hårdvara som du gör på skrivbordet öppnar upp för nya möjligheter och nya sätt att arbeta. Att få Elk Audio OS tillgängligt under open source är väldigt spännande och jag tror att detta kan göra Elk till en standard för digitala hårdvaruinstrument, säger Florian Haack på Steinberg.

> Mer om Elk