14 nya Sting-bolag intar A house

Demokratisering av artificiell intelligens, mikrolån på jämlika villkor, talsyntes, ID-kapningar på nätet, crowdfunding av musik, fritidsintressen, språkutmaningar i vården och tolkning av röntgenbilder är några av de områden som adresseras av de 14 noga utvalda bolag som har antagits till Sting till hösten. Listan på bolag tillkännages idag när entreprenörerna träffas för första gången i Stings nyöppnade lokaler på A house.

– Det har varit en tuff urvalsprocess inför starten av höstens program, konstaterar Karin Ruiz, affärscoach på Sting. – Det är ett starkt startfält av bolag som representerar en stor bredd av spännande affärsidéer. Den här omgången ser vi en tydlig trend i ett ökande antal startups som utnyttjar kraften i artificiell intelligens och deep learning för att tackla stora utmaningar relaterade till tex. säkerhet, hälsa och klimat, fortsätter hon.

Utöver tillgången till lokalerna på A house och gemenskapen med varandra och Stingteamet får bolagen individuell coaching i affärsutveckling och finansiering, stöd inom rekrytering samt tillgång till Sting breda nätverk av industrikontakter och investerare. Företagen har också möjlighet att få en investering om 300 000 kronor från Propel Capital, Sveriges mest aktiva privata såddinvesterare.

– Med våra nya lokaler får vi nu möjlighet att köra Incubate och Accelerate-programmen på ett ställe vilket vi tror kommer bidra till en ännu starkare Sting Community och bättre möjlighet för bolagen att utbyta erfarenheter och nätverk med varandra, säger Fredrik Rosengren, ny programansvarig på Sting Accelerate-programmet.

Poki Robotics är ett av de nya Sting Incubate-bolagen. Företaget utvecklar uppgiftsspecifika robotar för att hjälpa företag att bli mer effektiva och hållbara.

– Att delta i Sting Incubate ger oss en fantastisk chans att skala upp Poki Robotics. Vi ser fram emot att få ta del av nätverket och inspireras av de andra bolagen, samt att testa våra gränser och utmana oss själva. Till våren är målet att ha sålt de första robotarna till kunder i Sverige. En utmaning för oss kommer därför ligga i att vidareutveckla vår produkt med begränsad tid och resurser, säger Fredrika Kringberg, medgrundare på Poki Robotics.

Fairlo, som är ett av de nya Accelerate-bolagen, utmanar marknaden för smålån med sin tjänst som ger människor möjligheten att lösa en oväntad utgift med ett lån på jämlika villkor.

– Vi lanserade Fairlo i april och fick en bra start. Nu vill vi nyttja det momentum vi har för att accelerera in i 2019 med målet att göra “Nya vardagslånet ” till det självklara valet för oväntade utgifter. Vi ser fram emot att Sting, med sina gedigna och beprövade modeller, ska hjälpa oss identifiera nästa generations stjärnutvecklare och att det nätverk och den erfarenhet som finns inom organisationen ska rusta oss väl inför den utlandsexpansion som väntar, säger Jimmy Hanna, VD och medgrundare på Fairlo.

Sedan starten 2002 har Sting coachat över 240 startups. Företagen omsatte över 2,1 miljarder 2017 och har attraherat närmare 4,5 miljarder kronor i privat kapital. Bland Stings alumner återfinns företag som Barnebys, Bioservo, DPOrganizer, Karma, Videoplaza, Volumental och Yubico.

Bolagen som antagits till Sting Accelerate
Defentry
är ett cybersecuritybolag som med hjälp av datainhämtning, AI och maskininlärning arbetar för att bekämpa ID- kapningar och hackade konton. Defentry hjälper sina kunder att förutse risker och hittar nya lösningar som förebygger intrång och bedrägerier, med målet att göra dem mindre utsatta på nätet. Defentry erbjuder också sina kunder en personlig och säker plattform för att skydda deras data, identitet och integritet. www.defentry.com

Fairlo är en TechFin startup som drar igång en ny era för smålån. Med ett system som bygger på den senaste tekniken erbjuder Fairlo människor möjligheten att lösa en oväntad utgift med ett lån på jämlika villkor. Den som tar lån hos Fairlo äger makten och kan när som helst betala av lånet, ändra amorteringsplan eller ändra förfallodatum, allt i ett klick och helt kostnadsfritt. fairlo.se

Friendtivity erbjuder fritidsaktiviteter till skolbarn på ett nytt sätt – hemma i små grupper med en ledare (anställd av Friendtivity) och kring ett intresse som t.ex. musik, programmering eller något helt annat. Via plattformen friendtivity.se kan föräldrar enkelt och smidigt hitta ledare, boka och betala för tjänsten till ett mycket konkurrenskraftigt pris. friendtivity.se

Signe är en digital plattform för crowdfunding av konserter. Med hjälp av Signe kan
arrangörer, artister och fans enkelt starta en insamling och börja samla in pengar för en kommande konsert. Signe låter fansen vara delaktiga i bokningsarbetet samtidigt som den ekonomiska risken för arrangören minskar. signe.io

Språk i vården utvecklar en digital vårdtolk som minskar vårdkostnader och ökar effektivitet för vårdgivare samtidigt som den stärker patienters säkerhet och integritet. Verktyg finns tillgängligt som applikation för smarta enheter och kan användas av all vårdpersonal i en bred mängd vårdsituationer. www.sprakivarden.se

Ugglo är en flerspråkig ljudbokstjänst för barn. Ugglo kombinerar ljudboken med bilderboken för att skapa en riktigt rolig och fängslande läsupplevelse. Tusentals barn runt om i Sverige förbättrar sin språk- och läsförmåga med Ugglo varje dag. www.ugglo.se

Zenia erbjuder högkonverterande marknadsföringstrafik till webbutiker, vilket hjälper säljare att marknadsföra sina produkter organiskt och genom betalda inlägg genom att dela – marknadsföra – konvertera. www.zenia.ai

Bolagen som antagits till Sting Incubate
DeepMeds vision är att omdefiniera hur röntgenbilder används i ortopedi genom att tillämpa artificiell intelligens vid tolkning av röntgenbilder. Med en mjukvara som bygger på sk ”deep learning” möjliggör DeepMed effektivare och mer exakt detektering och klassificering av ortopediska röntgenbilder. deep-med.com

Greenlytics tillhandahåller data science-lösningar för kraftindustrin. Företagets första produkt, WindMind, är ett AI-baserat verktyg för att producera mycket exakta vindkraftprognoser, vilket gör det möjligt för vindkraftsproducenter att sänka obalanskostnaderna, öka lönsamheten för vindkraft och gör vindkraft billigare för konsumenten. www.greenlytics.io

Kavalri Games växte fram ur viljan av att skapa kvalitativa häst- och ridsportspel. Företaget utvecklar mobilspelet Equestrian the Horse Game – ett spel som låter spelaren skapa sin egen häst- och ridsportkarriär från grunden. Spelarna är extremt engagerade hästtjejer som ivrigt stöttar vår utveckling. equestrianthegame.com

PerceptiLabs är ett Deep Learning-företag som utvecklar mjukvaran QuantumNet med visionen att demokratisera artificiell intelligens. Genom att ta bort behovet av programmering och den djupa matematiska kunskapen, gör QuantumNet det mycket enklare och mer effektivt att skapa och förstå AI-modeller. Programmeringen ersätts med en enkel drag & drop-funktion av byggblock, där användaren till exempel kan gå in i varje block och se hur AI-modellen lär sig i realtid. www.perceptilabs.com

Poki Robotics utvecklar uppgiftsspecifika autonoma robotar för att hjälpa företag att bli mer effektiva och hållbara. Produkterna är baserade på en robotplattform som kan anpassas till olika behov och miljöer. Den första produkten är en smart, självnavigerande robot som samlar golfbollar på golfbanor. Poki Robotics erbjuder en teknisk lösning som innehåller lokal positionering med hög noggrannhet samt intelligent programvara. www.pokirobotics.com

SciPro Thesis Management System är ett IT-baserat stöd för att hantera examensarbeten (kandidat- och masteruppsatser samt doktorandavhandlingar).  Med SciPro stöds hela processen på ett strukturerat och tydligt sätt. Studenterna får en klar struktur, handledarna får en kommunikationskanal med studenterna samt minskad administration, och administratörerna på högskolan får en helhetssyn. www.sciproprojects.com

TorTalk utvecklar talsyntesprogram för skola, högskola och arbetsplatser. TorTalks användare har ofta dyslexi, ADHD men innefattar även de som blir mer effektiva av att lyssna på sitt andraspråk (20 språk ingår). Företagets applikationer förbättrar arbetsmiljö, minskar stress samt ökar effektivitet för många människor. tortalk.se