Sting och framgångsrika affärsänglar medgrundare till den nya venture capitalfonden Luminar Ventures

Jacob Key, General Partner på Luminar Ventures, tillsammans med Pär Hedberg, VD på Sting.

Idag lanseras Luminar Ventures, en ny svensk riskkapitalfond med en halv miljard kronor under förvaltning för såddfinansiering i svenska digitala teknikföretag. Luminar Ventures har initierats och medgrundats av Sting  och de framgångsrika affärsänglarna Magnus Bergman och Jacob Key, som också är fondens General Partners.

Luminar kommer att investera i tidiga skeden och erbjuda ett aktivt ängelliknande stöd till techstartups som drivs av team och entreprenörer som har en ambitiös global vision att förändra etablerade industrier och tjänster genom digital teknik och nya affärsmodeller.

Magnus Bergman och Jacob Key är tidigare serieentreprenörer och aktiva ängelinvesterare, båda med gedigen erfarenhet av att grunda och utveckla techstartups. Under de senaste 10 åren har Magnus Bergman gjort över 30 såddinvesteringar, med ett antal imponerande exits, vilket gör Magnus till en av de mest erfarna och framgångsrika affärsänglarna i Sverige.

– Många års arbete med nystartade företag gör att vi förstår utmaningarna med att bygga globala bolag. Målsättningen med Luminar Ventures är att använda vår erfarenhet för att ge våra portföljbolag ett aktivt och professionellt stöd samtidigt som vi överbryggar finansieringsgapet mellan de tidigaste tillväxtskedena, då änglarna investerar, och de senare skedena då det finns gott om kapital, säger Magnus Bergman, grundare av Luminar Ventures, i en kommentar till lanseringen av fonden.

Jacob Key har gjort över 20 investeringar innan han grundade Luminar Ventures, med tre framgångsrika försäljningar hittills.

– Vi är glada att vara igång med Luminar Ventures och har redan en nära dialog med ett antal lovande startups runt om i Sverige. Som tidigare entreprenörer och affärsänglar är vårt mål att vara mer operativa i de tidiga tillväxtskedena än traditionella venture capital-investerare och vi ser fram emot att arbeta nära grundarna i våra portföljbolag. Vi kommer att stötta dem i arbetet med att marknadsanpassa deras produkter och förbereda företagen för global expansion, med siktet på tidig tillväxt, säger Jacob Key, grundare av Luminar Ventures.

Med i teamet är även Linda Höglund, CFO och Daniel Karsberg, Investment Manager. Linda har en bakgrund som global finanschef på snabbväxande ”unicorns”, inklusive Klarna i Europa och Grab i Sydostasien. Daniel var senast Investment Manager på Creathor Venture, där han ledde Creathors nordiska verksamhet.

Fonden siktar på att leda större såddrundor i Sverigebaserade företag med digitalt skalbara lösningar. Den genomsnittliga investeringen förväntas bli cirka 10 miljoner kronor, men Luminar kommer också att göra så kallade ”pre-seed”-investeringar och ”serie A”-investeringar.

Sting, Sveriges ledande ekosystem för techstartups, är en av initiativtagarna och medgrundarna till Luminar Ventures.

– Initiativet att dra igång Luminar Ventures är en del i vår mission att bidra till ett ekosystem i världsklass för techstartups i Stockholm och Sweden, kommenterar Pär Hedberg, VD för Sting. – Luminar Ventures är en potentiell investerare i Stingföretagen och en möjlig följdinvesterare i vår Propel Capitals portföljbolag. Det är dock viktigt att konstatera att Sting inte har någon exklusivitet med Luminar och att vi självklart, som alltid, kommer att uppmuntra Stingbolagen att utvärdera alla relevanta finansieringsmöjligheter, fortsätter Pär Hedberg.

Fonden har också ett strategiskt partnerskap med KTH Holding AB, som är holdingbolag för KTH Kungliga Tekniska Högskolan, ett av Europas ledande tekniska universitet. Sting och KTH Holding AB är båda minoritetsägare i fondens holdingbolag. De förser Luminar med ett starkt ”dealflow” och ger fonden tillgång till sina respektive innovationsplattformar och nätverk. Luminar har också byggt upp ett aktivt nätverk av samarbetspartners i hela Sverige och inom flera branschvertikaler för att säkerställa ett högt och kvalitativt flöde av investeringsmöjligheter.

Större investerare i Luminar Ventures är Europeiska investeringsfonden (EIF) via initiativet The Swedish Venture Initiative, Saminvest AB och ett antal professionella privata investerare och institutioner.

Kontakt
Pär Hedberg, VD på Sting, 070-855 03 18, par.hedberg@sting.co

Om Sting
Sting har sedan 2002 hjälpt entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika tillväxtföretag. Vi erbjuder startups finansiering (via Propel Capital och affärsängelnätverket Sting Business Angels), affärsutvecklingsstöd, rekryteringsstöd och nätverk i världsklass. Sting har stöttat över 200 startups, av vilka 68 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans har alla Sting-bolagen en omsättning på 1,5 miljarder kronor, varav 90 procent kommer från export. De har dessutom skapat över 1500 jobb. Mer information: www.sting.co

Om Luminar Ventures
Luminar Ventures är en svenskbaserad riskkapitalfond med inriktning på tidiga startups med globalt skalbara lösningar och ambitioner. Grundare av Luminar är de erfarna entreprenörerna och affärsänglarna Magnus Bergman och Jacob Key tillsammans med Sting, Sveriges ledande ekosystem för techstartups. Luminar erbjuder tidig finansiering, nätverk och aktivt affärsutvecklingsstöd till drivna startupteam i hela Sverige med målsättningen att hjälpa dem att bygga nästa globala framgångshistoria.
Luminar kommer att leta entreprenörer och spännande digitala teknikbolag över hela Sverige, och har som ambition att bli den mest attraktiva go-to investeraren när man tar sikte på en större Serie A-runda inom 12 – 18 månader.
www.luminarventures.com 

Om The Swedish Venture Initiative (Holdingfonden)
Holdingfonden (Swedish Venture Initiative) är ett samarbetsinitiativ mellan Sverige och Europeiska Investeringsfonden och finansieras av Europeiska struktur- och investeringsfonderna.
www,eif.org

Om Saminvest
Saminvest är ett riskkapitalbolag, bildat av staten 2016. Saminvest arbetar aktivt för etableringen av nya venture capital-fonder (”VC) med tillräckliga kvaliteter och långsiktighet att kunna utveckla den svenska riskkapitalmarknaden.
www.saminvest.se