Propel Capital stänger fjärde rundan, stor ökning av kvinnliga investerare

Stings fond Propel Capital stänger nu sin fjärde runda på 12 miljoner kronor som ska investeras i ca 40 Sting-bolag, 300 000 SEK i varje, under augusti 2017 till december 2018. Tio av de 40 affärsänglarna som står bakom kapitalet är kvinnor, vilket är ett rejält uppsving. I förra omgången var endast två kvinnor med.

Propel Capital är Sveriges största och mest aktiva såddinvesterare, sett till antalet investeringar. Det som gör Propel attraktiv bland affärsänglar är möjligheten att med en relativt liten kapitalinsats bli indirekt delägare i många av Sveriges mest lovande startups. Risken delas dessutom i två led; dels bland många investerare och dels bland många bolag. Änglarna får dessutom möjlighet att göra direktinvesteringar i de bolag de gillar extra mycket.

– För nya investerare erbjuder Propel Capital även en ingång till Stockholms startup scen där man träffar och lär sig av andras investerares kunskap och erfarenheter och får en introduktion till några av de mest intressanta startupbolagen just nu, säger Pär Hedberg, grundare och VD på Sting.

Propel Capitals framgångsrika koncept har uppmärksammats av och blivit en förebild för andra inkubatorer runt om i landet.

– Sting har hjälpt bland annat MINC i Malmö som nu fått igång en egen investeringsverksamhet som kopierar Propel Capitals upplägg och koncept. Nu ska vi även hjälpa Actic Business Incubator i Luleå, och flera andra inkubatorer är också på gång, säger Pär Hedberg.

Sexton av de 40 investerarna som är med i Propel Capital IV har varit med i tidigare omgångar av Propel. Här återfinns bland annat Bo Mattsson, grundare av Cint som såldes till Nordic Capital 2016, och investerare i bl a Qasa och Match2One. Till dem ansluter nu 24 nya affärsänglar där följande tre investerare ingår:

  • Mathias Weinhandl, fd NHL-proffs, investerare i bl a BlueCall, Challengize, Linkura och Stilla
  • Mattias Falkendahl, grundare av digitala marknadsföringsbyrån Klikki, investerare och styrelsemedlem i Coworks Inc
  • Boel Rydenå-Swartling, investerare och ordförande i Charge Amps, investerare i Ekoligens och Froda, f.d. ordförande i Noa Potions

Sedan starten 2014 har Propel Capital I, II och III investerat 18 miljoner kronor i 60 STING-bolag. De bolagen har senare rest ytterligare drygt 100 miljoner kronor. Över en tredjedel av bolagen har fått vidare direktinvesteringar från Propel-änglar.

2016 hade portföljbolagen en kombinerad omsättning på 120 miljoner kronor. Portföljen inkluderar bolag som Sellpy, Karma, Signal Signal, DP Organizer, MIND Music Labs, Airinum och Sudio.

> Läs mer om Propel Capital