High-techbolaget Adaptive Simulations tar in 15 MSEK från Creathor Venture, Karma Ventures och KTH Holding

Adaptive Simulations meddelar idag att de erhållit en investering på närmare 15 MSEK från Creathor Venture och Karma Ventures, två av Europas ledande VC-investerare inom High-Tech. I investeringsrundan deltog även KTH:s holdingbolag.

Adaptive Simulations mål är att demokratisera marknaden för simuleringar genom att erbjuda en helautomatisk och cloudbaserad tjänst för flödessimuleringar. Denna tjänst har potentialen att öka den nuvarande marknaden 20-faldigt. Det finns idag 500 000 användare av manuell mjukvara för flödessimuleringar samtidigt som den globala marknaden för automatiska simuleringar bedöms till mer än 10 miljoner användare.

Denna innovativa produkt möjliggörs genom adaptiva algoritmer som baseras på år av forskning inom numerisk analys, beräkningsvetenskap och CFD (Computational Fluid Dynamics) på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan. Nu är denna banbrytande forskning mogen för kommersialisering, och algoritmerna ersätter det krångliga och komplicerade arbete som idag görs manuellt av simuleringsexperter.

— Helt automatiska flödessimuleringar har varit något av en helig graal för simuleringsindustrin. Implikationerna av en sådan innovation kan jämföras med automatiseringen av textilindustrin på 1800-talet. Språnget från manuella vävstolar till automatiska vävmaskiner förändrade industrin totalt. Nu vill vi göra samma sak med simuleringsindustrin. Säger Sebastian Desand, VD för Adaptive Simulations.

Sammantaget innebär innovationen som Adaptive Simulations utvecklat:

  • Att företags produktutvecklingsprocess och time to market kan kortas ned
  • Att noggrannheten och tillförlitligheten i simuleringar ökar
  • Att företagens kostnad för simuleringar kan minska med omkring 70 %
  • Att simuleringar blir enkla och därmed tillgängliga för vem som helst

— Grundarna i Adaptive Simulations är högt ansedda forskare och experter inom sitt område och de står inför att introducera en verkligt unik produkt på marknaden. Genom att kommersialisera sin lösning ser vi att bolaget har en potential att bli en snabbväxande utmanare på marknaden för simuleringsmjukvara. Detta var en av de främsta orsakerna till vårt positiva investeringsbeslut. Det är exakt den typ av teknologiska innovationer som är vårt investeringsfokus. Säger Kristjan Laanemaa, Partner på Karma Ventures.

Dr. Gert Köhler, Managing Partner på Creathor Venture, kommenterar:

— Adaptive Simulations innovativa lösning har övertygat oss och vi ser en stor potential i automatiska flödessimuleringar inom flertalet industrisegment. Vi ser ett marknadsbehov för effektivitet i designprocesser samtidigt som en hög noggrannhet och prestanda kan bibehållas. Teamet bakom Adaptive Simulations har de rätta förutsättningarna för att möta detta behov och bli marknadsledare inom marknaden för simuleringsmjukvara. Med den här investeringen stärker vi vårt åtagande till att skapa värde för Europas högteknologiska industrisektor.

> Läs mer om Adaptive Simulations