Nu släpps Newsvoice.com som ska eliminera filterbubblor och “fake news”

Den 2 april, på Internationella Fact Checking-dagen, lanserades Newsvoice.com – en nyhetsapp och community som visar fler perspektiv på nyheter och låter läsarna påverka nyhetsrapporteringen.

Idag utmanas trovärdigheten inom nyhetsmedia av filterbubblor, oro för partiskhet inom media och falska nyheter som fyller flödena på sociala medier. Den nylanserade appen Newsvoice tar ett nytt grepp kring just de utmaningarna.

— De senaste åren har polariseringen i samhället ökat och förtroendet för nyhetsmedia är på rekordlåga nivåer. Vi bygger en nyhetsapp som ska ge en mer heltäckande och nyanserad bild av världen, säger Viktor Lidholt, VD och grundare av Newsvoice.

Viktor Lidholt lämnade Google i Silicon Valley för att skapa Newsvoice. Hans erfarenheter från Google har varit värdefulla på många sätt, framförallt för att Newsvoice är den första appen någonsin som är byggd med Googles nya ramverk Flutter.io.

Tekniken bakom Newsvoice skannar, analyserar och kategoriserar automatiskt nyheter från hundratals källor – från massmedia, utländska medier, och oberoende medier – men i slutändan är det läsarna, som genom att diskutera och rösta på nyheterna, bestämmer vad som är värt att läsa.

Newsvoice är riktat mot en engelskspråkig publik från start, främst i USA till att börja med.

— Det är naturligt att börja i USA för oss. Alla i teamet har bott i USA under perioder och upplevt skillnaderna i nyhetsrapporteringen mellan olika medier, men vi hoppas snabbt kunna bredda vår rapportering till andra marknader, säger Viktor.

— Om du läser om krisen i Syrien på Newsvoice.com, kan du till exempel se de olika perspektiven från USA, Ryssland och Mellanöstern. Om du läser om amerikansk politik kan du se ett vänster, ett höger och ett utländskt perspektiv. Genom att visa fler perspektiv hoppas vi bekämpa filterbubblor som har blivit ett stort problem på sociala medier, fortsätter Viktor.

Läsarna kan påverka nästan allt i nyhetsrapporteringen, både vilka nyheter som hamnar högst i appen och vilka perspektiv, rubriker och bilder som bäst representerar nyheterna. Newsvoice är nyhetsrapportering crowdsourcad och demokratiserad.

> Läs mer om Newsvoice