STING startar spelinkubator och hubb för nya spelföretag på Embassy Medborgarplatsen

Idag startar STING en spelinkubator på Embassy House vid Medborgaplatsen. Inkubatorn kommer att fokusera både på underhållningsspel och professionella användningar av spel, samt teknik och verktyg för spelutveckling. Jonas Lindqvist och Jana Palm, som ledde förinkubatorprogrammet STING Test Drive Game i höstas, blir coach respektive hubbansvarig.

Under hösten 2016 genomförde STING ett förinkubatorsprogram, STING Test Drive Game, där 10 projekt och startups deltog. Baserat på de positiva erfarenheterna från programmet startar nu STING en fullskalig inkubator inom spelområdet. Bolagen som antas kommer att ingå i programmet STING Incubate.

– Stockholm är en av världens främsta regioner för spelbranschen, här finns många viktiga delar i ett välfungerande ekosystem, men – det har saknats en spelinkubator. Efter vårt förarbete med Test Drive Game startar vi nu en spelinkubator mitt bland alla spelföretagen på Söder, och det är vårt bidrag till att ytterligare förstärka det starka spelklustret i Stockholm, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING (Stockholm Innovation & Growth).

Inkubatorn kommer att ha plats för fem spelbolag och som coach har STING rekryterat serieentreprenören Jonas Lindqvist som har arbetat i spelindustrin i många år och har stor erfarenhet av att jobba med startups. Bolagen kommer ha individuella coachmöten varje vecka och få tillgång till hela STINGs övriga support och det starka nätverk inom spelindustrin som STING byggt upp med de stora svenska spelbolagen under 2016 i STING Test Drive Game; bland annat Goodbye Kansas, Paradox, Future Games, Resolution Games och Avalanche Studios.

– Vi fick väldigt positiv respons från både från deltagare och partners i STING Test Drive Game. Det var tydlig att det finns ett stort behov av specifik coaching för spelstartups, framför allt kring affärsverksamheten; det kunde vi se då teamen gjorde otroliga framsteg under programmets gång. När man har som jobb att tillverka spel, måste man tidigt tänka på affärsmodellen och det är nog just det som svenska spelstartups behöver mest hjälp med, säger Jonas Lindqvist, game coach på STING.

I samband med lanseringen av STINGs spelinkubator inleds ett samarbete med nya Embassy Medborgarplatsen som resulterar i en gemensam hubb för nystartade spelföretag. På Embassy kommer spelutvecklare, app- och digitala tjänsteföretag erbjudas arbetsplatser och rum i en dynamisk miljö med flera av de största spelföretagen som grannar. Embassy har redan ett antal större spelföretag som kommer flytta in vilket gör det till en intressant plats för STINGs spelinkubator.

Som ansvarig för spelhubben har STING rekryterat Jana Palm som bland annat har startat och driver Stugan, ett summer camp för spelutvecklare från hela världen som genomförs i Dalarna varje sommar. Jana har verkat i spelbranschen i många år och har ett stort internationellt kontaktnät i branschen.

– Att vi startar en spelhubb just på Söder är ingen tillfällighet. Södermalm är en hubb för dataspelsskapande och vi kommer att sitta i närheten av spelföretag som Paradox, Avalanche och DICE. Jag ser fram emot att hjälpa till att skapa en kreativ och inspirerande miljö för spelbolag och det ska bli spännande att följa utvecklingen av nya produkter och se nya framgångsrika spelbolag växa fram, säger Jana Palm, ansvarig för STINGs spelhubb på Embassy House.

> Vill du söka till STINGs spelinkubator? Kontakta Jonas Lindqvist, game coach på STING, 070-350 49 69, jonas.lindqvist@stockholminnovation.com