Avito-grundarna investerar i matsvinnstjänsten Karma

karma_team_avito_

Jonas Nordlander och Filip Engelbert investerar i matsvinnstjänsten Karma. Tillsammans med Norrsken Foundation, grundat av Niklas Adalberth, och flera kända svenska affärsänglar har Karma stängt sin finansieringsrunda och fokuserar nu på tillväxt i Sverige och globalt.

Jonas Nordlander och Filip Engelbert har tidigare byggt ett av de mest värdefulla bolagen i den svenska internethistorien – Avito. Nu jobbar duon med investeringar i flera bolag och den senaste i raden är den framgångsrika matsvinnsappen Karma.

– Det är ett starkt team som har den erfarenhet som krävs från startups och idén ligger helt rätt i tiden. Det är en styrka att de kommer från tech-hållet och sedan går in i food-tech, istället för tvärtom, säger Jonas Nordlander, grundare av Avito.

Karma har sedan lanseringen den åttonde november växt explosionsartat. Över ett halvt ton mat har räddats genom det 80-tal restauranger och caféer i centrala Stockholm som har anslutit sig. Karma har nyligen också slutit avtal med AMF Fastigheter som äger ett stort antal fastigheter i Stockholmsregionen där restauranger och caféer ofta är hyresgäster.

– Hållbarhet är en viktig del i AMF Fastigheters dagliga arbete och Karma-appen är ett otroligt spännande initiativ för att minska matsvinnet. Vi är glada över att nu kunna inleda ett samarbete med Karma, och tror och hoppas att det kommer att finnas ett stort intresse bland restaurangerna och caféerna i våra fastigheter att ansluta sig. Fördelen är att man både kan sälja sin överskottsmat och lära känna sina kunder bättre genom tjänsten, säger Annelie Gullström, affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Hittills har Karma endast funnits att ladda ned via App Store för iPhone. I dagarna lanserades Karma också i Google Play Store för Android. Samtidigt pågår uppdateringar av tjänsten både mot konsument och den del av systemet som restaurangerna och caféerna jobbar mot.

– Det är kul att vi nu kommit till den punkt där restauranger och caféer kontaktar oss och vill vara med och rädda mat. Det tar endast 15 minuter för en restaurang som kontaktar oss och går med att ha sitt utbud ute i appen, och när det är dags att lägga ut mat till försäljning tar det mindre än 30 sekunder av deras tid, allt för att minimera arbetet för dem. En enkel och snabb tjänst är en av de viktigaste faktorerna för att kunna fortsätta växa snabbt och rädda mer högkvalitativ mat i Sverige och snart internationellt, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare av Karma.

En av de senaste större kedjorna att sluta avtal med Karma är Gateau. Med 22 butiker i Stockholm vill Gateau vara med och minimera miljöpåverkan i dagens samhälle.

– Vi lägger mycket tid och kraft på att minimera vårt dagliga svinn och vårt nya samarbete med Karma är ett ytterligare viktigt komplement till vår långsiktiga strategi att minska vår klimatpåverkan, säger Sara Hallqvist, försäljningschef Gateau AB.

Karma har nu stängt emissionsrundan där bolaget tagit in sju miljoner kronor. Pengarna ska användas till att snabbare växa nationellt och internationellt. Det faktum att en rad av investerarna i Karma, som Magnus Bergman, Mattias Miksche, Lars Lindgren, Niklas Adalberth, Jonas Nordlander återfinns på Di Digitals Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare tillför mycket erfarenhet och kunskap på den resa Karma har framför sig.

> Läs mer om Karma: www.karma.life 

Karma var med i STING Accelerate hösten 2015, läs mer här om programmet.