Vinnaren i STINGs Fintech-program erbjuder ny twist på ”crowd lending”

sharelending

ShareLending, som erbjuder ”crowd lending” där både bank, långivare och låntagare vinner på affären, är ett av 13 utvalda team som under hösten deltagit i andra omgången av STINGs nationella entreprenörsprogram STING Test Drive Fintech. Målet med programmet är att få fram fler bolag inom bank- och finanssektorn. På finalen igår utsågs ShareLedning till vinnare av ”Bästa pitch”.

− Det har varit väldigt utvecklande för oss. Metodiken har hjälpt oss validera vår idé och vi har lärt oss mycket från coacherna och i utbytet med de andra teamen. Nästa steg blir att sätta oss ned på Swedbank och se om vi kan utveckla det här internt, säger Joakim Jonsson, grundare av ShareLending, som är ett av tre interna case från Swedbank som deltog i Test Drive-programmet.

Under hösten har 13 noga utvalda projekt och bolag med innovativa affärsidéer inom ”financial technology” (t ex bank-, transaktions-, lån-, försäkrings- och betalningstjänster) deltagit i programmet. Under sex kvällsworkshoppar har de testkört och utvecklat sina idéer och fått chansen att lära sig vad det innebär att bygga bolag. Bakom programmet står en rad partners, bland andra Swedbank, Industrifonden och FCG.

− Jag är stolt över att våra medarbetare vann och utsågs till Bästa Pitch. Vi vet att vi har väldigt kompetenta medarbetare och vi försöker hela tiden hitta nya sätt att frigöra innovationskraften från dem. Därför gav vi våra medarbetare chansen att utveckla sina bästa affärsidéer tillsammans med STING, säger Emma Heimonen, digital innovationschef på Swedbank.

− Det är inspirerande att se hur dessa bolag visar på stort engagemang och mod att möta finansbranschens omfattande regelverkskrav och höga inträdesbarriärer. Det blir spännande att se hur finansmarknaden tar emot bolagens innovativa idéer, säger Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

Juryn för ”Bästa pitch” bestod av Emma Heimonen, Swedbank; Sofia Holm Ericsson, Industrifonden; Kristian Bentzer, FCG, som alla är partners till programmet, och dessutom Sven Hagströmer, grundare av bland annat Creades och Avanza. Juryns motivering löd:

Lösningen erbjuder en treenighet − win, win, win − mellan bank, långivare och låntagaren. För banken blir det ett ökat kundengagemang, för långivaren en bättre avkastning, och för låntagaren en bättre finansiering tillsammans med en lokal förankring.

− Entreprenörerna i den här omgången har haft mycket relevant branscherfarenhet och smarta, utmanande idéer. De har kommit väldigt långt med sina projekt under hösten och det ska bli intressant att se hur de kan förändra spelplanen i branschen framöver, säger Fredrik Rosengren, serieentreprenör och coach på STING och programledare av STING Test Drive Fintech.

STING Test Drive Fintech leds även av Jane Walerud, serieentreprenör, affärsängel och tidig investerare i bland annat Lensway och Klarna.

> Läs även artikel i Di Digital
> Läs mer om bolagen i Fintech-programmet
> Läs mer om STING Test Drive Fintech