Bioservo tar in 22 MSEK från Börje Salming med flera

bio

STING alumni Bioservo Technologies utvecklar en robothandske tillsammans med NASA och General Motors. Nu tar bolaget in 22 miljoner kronor från bland andra Börje Salming.

Bioservo var hos STING 2006-2007. Handsken känner av vad användaren vill göra, till exempel greppa om en hammare, och förstärker greppet automatiskt.

– När man har handsken på sig känns det egentligen som att man har en starkare hand. Du kan hålla i ett verktyg som väger två kilo utan att tappa det, och du kan hålla i ett ägg utan att krossa det. Kraften tillförs proportionerligt, säger Tomas Ward, vd för Bioservo.

En av de större kunderna i Sverige är Arbetsförmedlingen, som köper in handskar till exempelvis personer som behöver dem för att kunna komma tillbaka till jobbet efter en skada.

Nästa steg för Bioservo handlar bland annat om att utveckla en produkt för tillverkningsindustrin. Bolaget har ett samarbete med General Motors och Nasa, som rör den kommande produkten. Rymdorganet och fordonsjätten har tidigare utvecklat en robothandske tillsammans – nu ingår alltså även Bioservor i det partnerskapet.

Bland investerarna märks Håkan Björklund, tidigare VD för läkemedelsbolaget Nycomed som såldes till japanska Takeda för 85 miljarder kronor 2011. Håkan Björklund investerar via företaget Tellacq, som drivs av en grupp privatinvesterare, och som står för lejonparten av de 22 miljonerna. De två tidigare hockeyproffsen Börje Salming, Fredrik Olausson deltar också i rundan.

> Läs hela artikeln på Breakit
> Mer om Bioservo Technologies