Team Up with Startups: Etablerade företags anställda smittas av startupbolagens passion

christian_

Idag, ett år sedan projektet Team Up with Startups drog igång, träffades återigen startups och etablerade företag för att diskutera hur man kan minska gapet mellan de två grupperna och få till fler samarbeten. Över 160 möten har hållits och lärdomarna från dessa lyftes upp av både entreprenörer och representanter från storföretag. Här följer några insikter från STING-bolaget Inkopios grundare Christian Söderlind.

Inkopio hjälper stora bolag med inköp och hantering av konsulter och har bland annat en nordisk storbank och ett av världens största mjukvarubolag som kunder. På Team Up-eventet poängterade Inkopio-grundaren Christian Söderlind att startups behöver modiga kunder som vågar prova något nytt.

Varför ska storbolag investera tid och pengar i att samarbeta med ett startup som er?

– Kombinationen av ett modernt molnsystem och passionerade medarbetare som jobbar stenhårt och verkligen brinner för att hjälpa våra kunder är svår att slå! Jag kan också tydligt se hur vår innovationslusta smittar av sig på storbolagens medarbetare. Anställda utmanas och motiveras att tänka nytt och vara innovativa internt, och när den bollen sätts i rullning skapas magi på storbolagen i led på led.

Vad var den största utmaningen med att hitta er första kund?

– Att vinna förtroende som ny spelare. Storbolag väljer gärna det säkra valet som alltid har fungerat. Att prova något nytt innebär en risk och kräver modiga kunder.

Vad har varit största fördelen att ha ett stort, etablerat företag som kund?

– Det har varit att tidigt få feedback, validering och referenser från storbolag som synat oss i sömmarna och är nöjda med vår leverans. Det hjälper oss att vinna nya kunder.

Upplever ni att ni har samma ”ägandeskap” av er produkt/tjänst eller blir ni styrda av storbolagen?

– För våra kunder har det varit en av fördelarna; att kunna vara med och påverka system och processer. Det är en stor konkurrensfördel för oss jämfört med större etablerade aktörer.

Hur påverkas samarbetet av skillnaderna i företagskulturer mellan storbolag och startups?

– Den mest konkreta skillnaden är mängden möten och det höga antal personer som är involverade och ska komma till gemensamt beslut. Som startup vill vi ju börja direkt!

Tips till startups?

– Hitta modiga kunder! Någon som du får bra kemi med och där ni delar samma vision. Ta också hjälp av en etablerad inkubator som STING som kan hjälpa er på resan. Som startup behöver man många vänner som vill en väl.

> Läs mer om Inkopio: www.inkopio.se