Test Drive-vinnaren Mobilize skapar skalfördelar för afrikanska småföretagare

Mobilize winner

Mobilize är ett av 18 noga utvalda bolag som under hösten deltagit i programmet STING Test Drive Digital för att utveckla sina affärsidéer. Vinnaren, Mobilize, är ett socialt företag som använder mobil teknologi för att ge skalfördelar till småföretagare i Afrika. Deras bulk-köp- och leveransplattform aggregerar ordrar från oberoende handlare för att få bulk-rabatter hos lokala bönder, och samordnar sedan leverans, likt Uber, genom lokala fordonsägare.

– Nu är det dags att bevisa hypotesen. Vi undersöker tre testländer: Kenya, Uganda och Sydafrika. Nästa steg kommer att vara att köra små experiment, bedriva forskning och bygga strategiska relationer på testmarknaderna. Jag är i Sydafrika nästa vecka och kommer att vara i Kenya i januari, säger Fiona Goldrick, grundare av Mobilize.

Teamen i STING Test Drive Digital, som alla har tidiga, innovativa, digitala affärsidéer inom områden som till exempel betalningstjänster, spel för barn och ”Uber för tvättjänster”, har under sju kvällsworkshoppar utvärderat och utvecklat sina idéer och affärsmodeller, och fått chansen att lära sig vad det innebär att bygga bolag. Programmet arrangeras av STING och sponsras av EIT Digital.

Vid finalen pitchade bolagen sina affärsidéer inför en jury bestående av Magnus Rehn, affärscoach på STING; Martin Gemvik, investment manager portfolio development på Industrifonden, och Agneta Jacobsson, business developer på EIT Digital. Till vinnare utsåg juryn Mobilize, som fick ta emot 10 000 kronor. Motivering löd:

”Med en stark presentation, genomtänkt affärsmodell och en stor potential i en växande marknad utses Mobilize Africa till vinnare av STING Test Drive Digital 2015.”

Höstens omgång av STING Test Drive hade inte den ofta vanliga dominansen av manliga deltagare i programmet, säger programledare Raoul Stubbe.

– I en väldigt heterogen grupp som vi haft den här gången – hälften tjejer, hälften killar, och deltagare från fem världsdelar – blir det en otrolig dynamik och högt i tak i alla diskussioner, vilket har gjort att utvecklingskurvan för samtliga bolag har pekat spikrakt uppåt, säger Raoul Stubbe, programledare och affärscoach på STING (Stockholm Innovation & Growth).

Nästa omgång av STING Test Drive Digital hålls hösten 2016. Följ STING på Facebook för att hålla dig uppdaterade om våra program och events.