TV4-Gruppen investerar 1 miljon i Liveguide

Liveguide

TV4-Gruppen investerar 1 miljon kronor i STING-bolaget Liveguide, en personlig guide till direktsänd video på nätet. Genom Liveguide kan användarna enkelt upptäcka, uppleva och hålla sig uppdaterade bland miljontals direktsändningar på nätet, från hela världen. 

Företagets app aggregerar och presenterar en personlig guide med direktsända kanaler utifrån tittarens egna intressen, och påminner när favoritkanalerna börjar sända. Liveguide grundades och lanserades av fyra tidigare Hyper Island-studenter för cirka ett år sedan.

– Liveguide är en tjänst inom den framväxande content discovery-genren som handlar om hur användarna ska hitta det de vill se i det kraftigt växande utbudet av rörlig bild. Det är viktigt för TV4 att möta ett förändrat konsumentbeteende och att ligga nära den snabba utvecklingen på området. Liveguides tjänst är i ett tidigt skede och en av många nya spännande tjänster på en global marknad. Och TV4 och Liveguide-teamet har hittat varandra på ett sätt som känns väldigt bra för bägge parter, säger Carola Lundell, affärsutvecklingschef på TV4-Gruppen.

Det här är det första förvärv som TV4-Gruppen gör inom ramen för ett kraftfullt stärkt fokus på affärs- och teknikutveckling. Syftet är att komplettera och stärka TV4-Gruppens position inom rörlig bild, eller inom de vertikala affärsutvecklingsområdena sport, mat och spel.

– I dag sker ett stort medieskifte till Internet, och det vill vi på Liveguide vara med och påverka i allra högsta grad. Vi har sökt en partner som tror på oss som team, förstår vår vision, och vill vara med långsiktigt. Vi har definitivt hittat ett samarbete som överträffat våra förväntningar på alla fronter. Det känns spännande och kul att ha TV4 med oss när vi tar Liveguide in i nästa kapitel på startupresan, säger Gustav Salomonsson, medgrundare och kommunikationsansvarig för Liveguide.

Bolaget har tidigare finansierats i samband med STING:s acceleratorprogram STING Accelerate, där man ingick som ett av åtta utvalda bolag under programmets tredje omgång. Diskussionen med TV4 inleddes på STING Demo Day, avslutningseventet för STING-bolag där endast investerare, potentiella partners och journalister är inbjudna.

Med TV4-Gruppens investering får Liveguide medel för att accelerera produkt-, marknads-, och affärsmässigt. Fokus ligger i första hand på gamingvärlden, som är den överlägset snabbast växande delen av marknaden, men kommer stegvis breddas i takt med att den direktsända onlinemarknaden expanderar.

Liveguide bildades av de fyra tidigare Hyper Island-studenterna Gustav Salomonsson, Sebastian Andréasson, Hugo Björkdahl och Johan Cato för cirka ett år sedan. Appen täcker bland annat in det som direktsänds via Ustream, Twitch, YouTube, Hitbox, Viagame, Bambuser, och Azubu. Man kan titta på, airplaya, följa och få påminnelser på sina favoritprogram direkt från appen, och hitta nya program via rekommendationer, fritext- eller genresökningar. Liveguide finns ute på App Store för iPhone och iPad.

Läs mer om Liveguide