74 MSEK till STING-bolag under första halvan av 2015

STING-bolag Sellpy

Det har varit ett starkt första halvår för STING-bolagen. Femton investeringar har slutförts till ett värde av mer än 74 miljoner kronor. Riskkapitalet har satsats i startups med verksamheter inom alla fyra branscher som STING fokuserar på: ICT, internet/media, cleantech och life science, med den största delen placerad i life science-bolag.

− De här siffrorna visar på den stora potential som finns bland STING-bolagen. Det är roligt att se svenska och utländska riskkapitalbolags och affärsänglars fortsatta förtroende i våra startups, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING (Stockholm Innovation & Growth).

En av de senaste och större investeringarna kommer från familjen Markman, delägare och drivande i bolaget Camfil, som går in med 20 miljoner kronor i Antrad Medical och tar plats i företagets styrelse. Antrad erbjuder blodbanker en teknisk lösning för att tina fryst plasma snabbt och säkert på fem minuter. Befintlig teknik kräver upp till 30 minuter. Vid olyckor, operationer och förlossningar kan dock snabb tillgång till tinad färsk plasma vara en fråga om liv eller död.

− Vi erbjuder en komplett lösning för blodbanker som kan rädda liv. Den är ekonomisk, snabb, flexibel och levererar högsta kvalitet på blodplasma för patienter, och bidrar till signifikant bättre vård, säger Kurt Högnelid, VD för Antrad Medical AB.

Andra investeringar som gjorts under våren är bland annat i auktionssajten Barnebys, där Active Venture Partners lett B-rundan på totalt 12 miljoner kronor. Gullspång Invest har tillsammans med affärsänglarna Ludvig Linge och Johan Lenander investerat 6 miljoner kronor i edtech-bolaget EdQu, och Klarna-grundaren Niklas Adalberth med flera har gått in med 1 miljon kronor i den digitala mötesplatsen för rådgivare, Competencer.

Övriga bolag som tagit in kapital är Billecta, Bioservo Technologies, Boxgard, Chundsell Medicals, Codarica, Dreamler, Haaartland, HappyTail, LUP Technologies, Market2Meber, Peppy Pals, Salesbox, Sellpy, Strawpay, Sudio, Telcred och Watty.