Smart belysningsidé vinner 10 000 SEK och blir Årets Startup

2015-06-15 - Luxic AB

Luxic, ett belysningsföretag med fokus på att energioptimera och modernisera fastigheter, tog i måndags hem utmärkelsen ”Årets Startup” och 10 000 kronor i finalen av STINGs tränings- och inspirationsprogram Startup Cleantech.

Luxic AB med grundare och VD Frida Wallin energioptimerar och moderniserar fastigheter genom att designa och utveckla verksamhetsanpassade belysningslösningar. Med ett brett sortiment av proffsprodukter och en komplett finansieringslösning erbjuder företaget fastighetsägare och kommuner kostnadseffektivisering och miljöbesparingar utan krav på investering.

− Det känns fantastiskt roligt att vinna och det har varit en otrolig erfarenhet. Programmet har gett oss bra kontaktytor och gett oss nya infallsvinklar som kommer gynna företaget i framtiden, säger Frida Wallin, grundare och VD på Luxic..

I juryn satt Stefan Henningsson, WWF; Markus Berglund, Energimyndigheten; Tomas Jonsson, ALMI Invest, och Nicholas Jakobsson, Industrifonden. Motiveringen löd:

A well-developed idea with a clear initial target market and outstanding business model that have the potential to convince customers to go from words to action on energy efficiency at scale. Enlightening!

Tio bolag och projekt deltog i Startup Cleantech-programmet som har som syfte att hjälpa personer att utveckla och utvärdera sin affärsidé, och sedan fatta beslut om de ska satsa på sin idé eller inte.

Programmet har genomförts under fem workshops på kvällstid och en slutfinal. Alla projekt har aktivt tagit del av den kunskap som förmedlats av mer erfarna entreprenörer och experter, och utvecklat sin affärsidé och affärsmodell baserat på Lean Canvas-modellen. Samtliga har omprövat sin ursprungliga affärsidé och har hunnit med att träffa potentiella kunder.

Hedersomnämnanden gick till AsaDuru och Firepipe i premiäromgången av Startup Cleantech-programmet.

Nästa omgång av Startup Cleantech ges våren 2016.

> Mer information här