Svenskar i rampljuset på Harvard: Qasa vinner prestigefylld tävling på Harvard Business School

Harvard1

Det svenska bolaget för andrahandsuthyrning på nätet tog i helgen hem storslam och vann både juryns- och publikens pris på prestigefyllda Harvard Real Estate Venture Competition.

Under helgen samlades 30 av världens mest omtalade startups inom fastighetsbranschen på Harvard Business School för att delta i den prestigefyllda tävlingen Harvard Real Estate Venture Competition. Bland bolag som fått flera miljoner dollar i riskkapital från både Sequoia Capital och Facebooks medgrundare Eduardo Severin fanns också Qasa – en svensk startup med bas i Stockholm som trots konkurrensen från de amerikanska jättarna kammade hem förstaplatsen.

– Det här är enormt roligt! USA är en spännande marknad och det känns kul att se så starkt intresse från både investerare och potentiella partners på andra sidan Atlanten, berättar Fredrik Strömsten, en av medgrundarna till Qasa som representerade Qasa på Harvard i Boston.

En schyst andrahandsuthyrning
Qasa utvecklar en ny sorts online-plattform för andrahandsuthyrning av bostäder. Idén är att göra det både enklare och tryggare att hyra ut i andra hand, genom smarta digitala verktyg som bistår uthyrare och bostadssökande under hela uthyrningsprocessen.

– Att hyra ut i andra hand handlar lika mycket om att hitta rätt person som att få hjälp med alltifrån hyreskontrakt till försäkring och garanterade hyresbetalningar. Tanken med Qasa är att man ska känna sig trygg till hundra procent – från början till slutet av uthyrningen, säger Mattia Tosti, VD och medgrundare till Qasa.

Omdefiniera andrahandsuthyrning
Med siktet inställt på en kommande lansering av produkten där företaget gör sig beredd att skala upp från den betaversion som just nu testas i Stockholm, ser man ljust på framtiden.

– Den nya versionen vi jobbar på nu är ett viktigt steg mot vår vision att omdefiniera andrahandsuthyrning. Vi ser verkligen fram emot att kunna lansera och göra Qasa ännu mer tillgängligt, säger Mattia Tosti.

Nu väntar möten med de stora riskkapitalbolagen som efter helgens uppvisning varit snabba på att ta kontakt med bolaget.

– Det är en härlig känsla och ett kvitto på att vi är någonting på spåren när man blir inbjuden till världens alla hörn och särskilt till de största spelarna i San Fransisco och New York, fortsätter Tosti.

> Qasa