STINGs acceleratorbolag visar starka resultat på Demo Day

Bolagen i den tredje omgången av STINGs acceleratorprogram FastForward presenterade igår sina innovationer inom allt från livestreaming och barnspel till edtech och kvalitetshörlurar. Publiken bestod av ett 100-tal investerare, industrikontakter och journalister. De unga startupbolagen har totalt tagit in närmare 7 miljoner kronor i finansiering och sysselsätter idag totalt omkring 40 personer. Mer än hälften av företagen har redan en omsättning.

Sedan programstarten i augusti 2014 har bolagen haft stort fokus på kompetensutveckling, att testa produkter och tjänster mot kund och slipa på affärsmodeller och arbetsprocesser för att expandera snabbare. Bolagen har gjort stora framsteg både produkt- och teammässigt. Flera av dem har lanserats internationellt, tagit in kapital och etablerat viktiga partnerskap.

Alla bolag som antogs till programmet fick vid starten en investering på 250 000 kronor från STINGs nyetablerade investeringsföretag Propel Capital – en investering som har hjälpt startupbolagen att fokusera på sina verksamheter istället för att jaga kapital.

– Företagen har verkligen vuxit under tiden i acceleratorprogrammet. Jag har själv gjort en egen följdinvestering i ett av bolagen, och efter dagens presentationer ser det ut som att samtliga team har en god tid framför sig, säger Jan-Eric Ramberg, affärsängel och investerare i Propel Capital.

Ett av bolagen, EdQu, utvecklar adaptiva och digitala kunskapstest för elever som kopplas till unika analysverktyg. Det ger lärare, skolledare och huvudmän insyn i kunskapsutvecklingen samt hur den kan förbättras. Under hösten har EdQu arbetat med en handfull skolor i olika kommuner, och sedan lanseringen i december är det idag fler än 100 lärare som använder tjänsten.

– Dessa 20 veckor har varit väldigt nyttiga för EdQu, främst på affärsutvecklingssidan. Att kontinuerligt bli utmanad av STINGs coacher har lett till många intressanta diskussioner och resulterat i konkreta förbättringar för oss som bolag. Dessutom har det varit positivt att ta del av STINGs bredare nätverk, föreläsningar och aktiviteter. Nu känner vi oss redo att ta nästa steg, säger Johan Sanderoth, medgrundare av EdQu.

Marta Sjögren, investment manager på Northzone, var en av investerarna på plats igår på programmets demodag. Tillsammans med Mikael Moreira på MOOR gav hon feedback på bolagens presentationer och tips till entreprenörerna.

– Samtliga pitchar var riktigt skarpa. Det är väldigt intressanta team man ser, och många av de trender – som t.ex. edtech och livecasting/recording – som vi kommer att få se mer av under 2015, säger Marta Sjögren.

Qasa, som också genomgått programmet, gör andrahandsuthyrning av bostäder till en säker, snabb och smidig upplevelse. Företaget ser till att uthyrarna inte blir lurade på hyror, depositioner eller avtal. Qasa har under programmets gång förstärkt sitt team, lanserat en beta-version, etablerat viktiga affärssamarbeten och figurerat flitigt i media.

– Tiden hos STING har varit otroligt lärorik och givande. Det har öppnat upp dörrar till ett spännande nätverk vi definitivt kommer fortsätta dra nytta av framöver. Dessutom har det varit enormt betryggande att känna starkt stöd från erfarna coacher; personer som själva varit med och startat framgångsrika bolag, säger Mattia Tosti, VD och medgrundare av Qasa.

Under eftermiddagen fick EdQu och Qasa dela på förstaplatsen när publiken röstade på ”Dagens bästa pitch”.

Här är bolagen som presenterade på STING FastForward Demo Day:
EdQu
Liveguide
Gro Play 
Join the Conversation
Qasa
Selfiejobs
Stdiotogo 

Sudio  

> Läs hela pressmeddelandet här.