Svenska livsstilsmärket Sudio bryter mark i Asien

Närbild_Sebastian

Sudio har under hösten förberett för en världsomspännande lansering av sina eleganta hörlurar med studioljud. Efter en månads intensivt resande i Asien har företaget skrivit avtal med flera distributörer och planerar att ta in nytt riskkapital i början av 2015 för att fortsätta expansionen. Men allt såg inte lika ljust ut i augusti då världens största hörlurstillverkare Beats by Dre försökte stämma dem.

Det som skulle bli Sudios stora rivstart, deltagandet i STING FastForward-programmet, såg till en början oroväckande ut. Under första veckan av programmet fick Sudio ett brev från Patentverket; Beats by Dre, världens största hörlursmärke, försökte stämma bolaget för varumärkesintrång.

− Det kändes aningen surrealistiskt, men vi fick snabb hjälp av STINGs partner och vår patentbyrå Groth & Co som såg att vi hade ett starkt case, säger Johan Gawell, VD och medgrundare av Sudio.

Hösten har gått bra för Sudio som nu skrivit distributörsavtal i Taiwan, Japan och Korea, och har pågående förhandlingar med ytterligare ett antal parter som nästan är i mål. I Sverige satsar Sudio på onlineförsäljning via Sudio.se, men också på försäljning i utvalda modebutiker, bl a ABCD som finns på Biblioteksgatan i Stockholm, och i Göteborg och Malmö.

− Målet under hösten var att öppna upp ett antal marknader i Asien och det har vi lyckats med. Vi har fått vår största order någonsin från Korea, vi ska lansera i 290 butiker i Japan under 2015, samtidigt som vi ser att vår onlineförsäljning i Sverige ökar, säger Jonas Wistrand, försäljningsansvarig och medgrundare av Sudio.

Nu är målet att resa mer riskkapital i januari för att kunna växa ännu snabbare och lansera på fler marknader, samt att fortsätta utveckla onlineförsäljningen där marginalerna är multipelt högre.

− Vi kommer snart ha ett positivt kassaflöde men efter nyåret behövs mer riskkapital för att nå vårt mål; att bli ett av världens största hörlursföretag, säger Johan Gawell.

> Läs mer om Sudio