Ny nätbaserade IBS-skola hjälper fler till lugn mage

IBSfri

Nu lanseras Sveriges första nätbaserade IBS-skola vilket kommer att ge fler människor tillgång till FODMAP, den effektiva kostbehandlingen av magsjukdomen IBS. Så många som 1,5 miljoner svenskar anser sig lida av IBS, som producerar smärta, gaser och uppblåsthet. Skolan är framtagen av dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson som under flera år arbetat med FODMAP kostterapi och har hjälpt tusentals personer med IBS till ett bättre liv.

IBS påverkas av två stora faktorer − kost och livsstil. Tidigare har kostbehandlingen vid IBS varit generell och otydlig, men med kostbehandlingen FODMAP har man fått ett effektivt verktyg för att minska symptom. FODMAP är vetenskapligt studerad och hjälper ca 75 procent av de som provar och går ut på att man utesluter kolhydrater som jäser i tarmen. Behandlingen har använts av dietister i bl a Australien, USA och Storbritannien, och har genom Sofia Antonssons arbete fått spridning även i Sverige.

IBS-skolan online bygger på samma beprövade koncept som använts i kliniskt arbete och har ett unikt beprövat upplägg där man kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering, andningsövningar och mindfulness.

− Efterfrågan på behandling har varit stigande de senare åren och vi har ofta fått frågan från människor runtom i Sverige om denna skola finns på nätet. Så vi beslutade att lansera IBS-skolan online så att fler får möjlighet att få hjälp, säger Sofia Antonsson.

IBSfri AB drivs av dietisterna Sofia Antonsson och Jeanette Steijer. Företaget driver sajten ibsfri.se och appen med samma namn. Tidigare i år lanserades kokboken ”Lugn mage med god mat” som sålts i över 8000 exemplar. Uppföljaren till succéboken kommer i januari 2015. IBSfri är ledande inom kostbehandling av IBS i Sverige och har utbildat en stor del av dietistkåren. Företagets vision är att sprida kunskap om sjukdomen så att fler kan bli hjälpta.

> Läs mer om IBSfri och IBS-skolan