Svenska cleantech-startups avrundar internationell turné i kapitaltäta Boston

Årets investerarturné Swedish Cleantech Tour är nu på väg tillbaka till Sverige efter ett sista stopp i Boston. Totalt har 15 av Sveriges mest innovativa cleantechföretag träffat mer än 110 investerare, industrirepresentanter och aktörer inom miljöteknik i tre investerartäta marknader i Europa och USA.

Swedish Cleantech Tour har under 2014 besökt London, Zürich och Boston, med syfte att presentera de bästa av svenska bolags lösningar på globala miljöproblem. Turnén har hjälpt handplockade miljöteknikbolag att skapa värdefulla investerar- och industrikontakter inför deras kommande internationaliseringar.

– Det är glädjande att se vilken ledande miljöposition Sverige har och vilket positivt bemötande svenska cleantech-bolag får av investerare världen över. Vi har under året fått ett tiotal förfrågningen från nya marknader som vill se detta koncept i deras regioner nästa år. Det är en riktig kvalitetsstämpel, säger Magnus Rehn, affärscoach på STING och en av initiativtagarna till Swedish Cleantech Tour.

Wattguard är ett av de utvalda bolagen. Företaget ser till att elenergin utnyttjas effektivare, och har utvecklat ett unikt koncept for att reducera elförbrukning och koldioxidutsläpp i belysningsintensiva miljöer.

– Swedish Cleantech Tour spelar en viktig roll i vår expansionsstrategi mot USA. Valet av just Boston var idealiskt för oss eftersom Massachusetts är en föregångare inom energieffektivisering. Tack vare eventet har vi utvecklat en djupare insikt i de regulatoriska krav som påverkar och styr den amerikanska marknaden och har redan kommit i kontakt med ett antal viktiga parter, säger Finn Christensen, CCO och medgrundare av Wattguard.

Swedish Cleantech Tour avslutades med en vecka i Boston, som anordnades tillsammans med Swedish American Chamber of Commerce New England och Massachusetts Clean Energy Center. Genom seminarier, inspirationsföreläsningar och externa nätverksevents introducerades bolagen till den amerikanska marknaden. De medverkande entreprenörerna fick också pitchträning av en av Bostons mest erfarna presentationstränare inom high tech, för att sedan presentera sina innovationer inför speciellt inbjudna investerare och industriprofiler.

Swedish Cleantech Tour 2014 arrangerades för andra årets i rad av affärsinkubatorerna STING och LEAD, i samarbete med Stockholm Business Region Development, ALMI och Energimyndigheten. Första eventet hölls i London den 3-4 juni tillsammans med Sveriges ambassad i London samt Cleantech Investor. Zürich besöktes den 17-18 september, i samarbete med Swedish Swiss Chamber of Commerce och Cleantech Switzerland. I Boston hölls eventet 28-31 oktober tillsammans med Swedish American Chamber of Commerce, SACC-NE, och Massachusetts Clean Energy Center.

Medverkande bolag
Arsizio – licensierar dynamisk och kostnadseffektiv 3D-extrusion, en globalt patenterad produktionsmetod.
Climeon – utvecklar en unik metod för utvinning av elenergi från restvärme.
Wattguard – reducerar elförbrukning och koldioxidutsläpp i belysningsintensiva miljöer.
Infrafone – erbjuder infraljudsteknik kan vi erbjuda lösningar inom sotrengöring
Midsummer – utvecklar en ny metodik för att tillverka solceller med radikalt lägre kostnader.
Watty – utvecklar produkter för att skapa energibesparingar i hushåll och fastigheter.