Ooyala köper Videoplaza för att expandera på snabbväxande annonsmarknad

Ooyala, ett dotterbolag till den australienska telekomjätten Telstra och ledande innovatör inom videostreaming, individanpassning och analys, har köpt Videoplaza. Videoplaza, en ledare inom videoannonseringsteknik och monetarisering, driver en av världens största plattformar för annonsering i alla digitala kanaler och enheter. Videoplaza används av de mest framgångsrika TV- och mediebolagen i Europa, Asien och Stillahavsområdet för att maximera videointäkter.

Förvärvet gör det möjligt för Ooyala att utnyttja den snabbt växande videoannonsmarknaden och bygga ut en ny division inom reklam. Allt eftersom videotittande rör sig bort från traditionell TV till webb och mobil konsumtion, rekommendera de stora mediebyråer sina kunder att flytta upp till 25 % av sina TV-annonsbudgetar till digitala kanaler. Enbart i USA kommer digitala videoannonsintäkter öka med mer än 40 % i år, jämfört med drygt tre procents tillväxt för vanlig TV-reklam.

För Ooyala är förvärvet ett första steg i en flerstegsstrategi som syftar till att upprätta ett globalt ledarskap inom personifierad, molnbaserad TV och video, som följer efter Telstras förvärv av Ooyala. Telstra är världens tionde största telekom- och informationstjänstsföretag. För Videoplaza möjliggör sammanslagningen med Ooyala en snabb expansion i USA och hjälp att nå ett bredare spektrum av kunder runt om i världen genom Ooyalas globala säljkanaler.

Med Videoplaza kommer Ooyala att erbjuda en utökad produktportfölj som innehåller ett komplett utbud för kundernas behov. Företagens individuella utbud kommer finnas kvar på marknaden på fristående basis. Med tiden kommer Ooyala också erbjuda en enhetlig plattform för att utnyttja styrkorna hos båda företagens teknik och expertis.

“Ooyala hjälper medieföretag att bygga största möjliga publik på nätet, medan Videoplaza hjälper dem att få ut så mycket värde som möjligt från den publiken. Våra kombinerade plattformar kommer att erbjuda en mer holistisk syn på innehåll och annonskapacitet för ett medieföretags hela verksamhet, inklusive data om inte bara vad, hur och var människor tittar, men också var och hur de kan tjäna mest pengar”, säger Ooyalas koncernchef Jay Fulcher. “Videoplazas team har tydligt visat starkt ledarskap på den snabbväxande videoreklammarknaden och är i nära linje med vår vision för tillväxt och innovation i denna nya bransch.”

Videoplazas medgrundare och VD Sorosh Tavakoli säger, “Vi är glada att gå samman med Ooyala och Telstra. Vi delar deras vision och tror att deras starka vilja att investera långsiktigt i att bygga en global marknadsledare kommer att utskilja oss. Förvärvet ger oss möjlighet att utöka vårt uppdrag att hjälpa programföretag och premiumförlag bygga mycket lönsamma och hållbara företag.”

Telstra Software Groups VD, Charlotte Yarkoni, säger, “Kombinationen av Videoplaza och Ooyala etablerar ett ledande globalt personligt molnbaserat TV- och videoföretag. Telstra är glada att facilitera denna kombination och ser med spänning fram emot vad detta kommer att betyda för Ooyalas marknadsledarskap. Med Telstras stöd kommer Ooyala fortsätter att titta på investeringsmöjligheter för att fortsätta att bygga det ledande personliga videoföretaget.”

Tavakoli och hans ledningsgrupp kommer att leda Ooyalas videoreklambransch-linje, nu när deras annonsvisningslösning, Karbon, och programhandelsplattform, Konnect, läggs till Ooyala produktportfölj. Dessa lösningar kommer att säljas både i samband med, och separat från, Ooyalas videoplattform.

Videoplaza hanterar redan videoreklamen för några av världens största videoförlag, inklusive hälften av Europas programföretag och flera topp-medieägare i Asien och Stillahavsområdet. Bland Videoplaza’s kunder finns dotterbolag till RTL Group såsom M6 (Frankrike) och IP Deutschland (Tyskland), medlemmar i Bonnierkoncernen såsom TV4 (Sverige), Mediaset (Spanien), STV (UK), Mediacorp (Asien), Sony Entertainment (Indien) och Singapore’s Mediacorp.

På egen hand hanterar Ooyala video för hundratals program- och medieföretag. Medan många stora kunder som ESPN och Univision finns i USA, är över hälften av verksamheten internationell. Ooyala ser miljarder av analytics-händelser dagligen från 150 miljoner tittare varje månad med hjälp Ooyala teknik i nästan alla världens länder.

> Läs Sorosh Tavakolis blogginlägg om förvärvet
> Mer om Videoplaza
> Mer om Ooyala