Sex anledningar till att jobba i en startup

1795294_652786851446272_111680272_o

Tidigare i år skrev SvD en artikel*, baserad på en undersökning gjord av Universum, om att fler studenter får upp ögonen för startupvärlden. I artikeln stod det att, ”Totalt bland samtliga studentgrupper (bland annat juridik, ekonomi och teknik) vill 8 procent starta eget och 5 procent jobba i ett nystartat företag.” Jag tror dock att det fortfarande finns en osäkerhet kring vad det egentligen innebär att jobba i en startup. Nedan listar jag därför några av anledningarna till varför just du skulle vilja ta steget in i en helt annan värld.

Värderingar – gör det du tror på
När gränserna suddas ut mellan privatliv och jobb blir det allt mer viktigt att jobba med något man faktiskt tror på – i en startup är det en grundfaktor. Människor som jobbar inom startup-världen tror på det dom gör, brinner för varje framsteg och utvecklas genom både fram- och motgångar. Att välja ett företag vars grundvärderingar är i linje med dina egna blir en viktig faktor i valet att välja rätt bolag. När det kommer till rekrytering så är också startups generellt duktiga på att se mer än bara ditt CV – passion, motivation och engagemang är exempel på kvaliteter som ofta går före formell erfarenhet.

Att välja att arbeta i en startup är att välja en livsstil
När man väljer att jobba i en startup så finns det inget som heter 8-17, det är hårt jobb som ligger bakom lyckade bolag. Men, med det kommer också en stark gemenskap, flexibilitet och en kultur där med- och motgångar förstärks och delas i teamet. Att jobba med personer som brinner för samma sak, och samlas runt detta i ett starkt team, är ofta inspirerande och motiverande.

Gör skillnad och förändra världen
Unga personer idag sägs drivas mer av upplevelser och personlig utveckling än vad tidigare generationer gjorde. Att jobba i en startup handlar om att utveckla banbrytande teknik, om nya tankesätt, om kreativitet och problemlösning, som på ett eller annat sätt förändrar den värld vi lever i. Du är med och gör skillnad för vår framtid – det är att uppleva.

Relationer och global marknad
Det finns flera benämningar på vad en startup är, men en innovativ, skalbar lösning/produkt med sikte mot en global marknad är en sammanfattning. Med sikte på världen som marknad, och att jobba med andra länder, skapar mångfald och relationer världen över – kunskap du aldrig annars fått.

Kick-starta din karriär
Att jobba i en startup ger en raketstart på din karriär. Har du bara rätt inställning så kommer du att ges möjlighet att ta ett betydligt större och bredare ansvar, med omväxlande arbetsuppgifter, än i ett traditionellt, stort företag. Du får större möjlighet att påverka din arbetsplats och företagets utveckling framåt. Att vara med från start och bygga ett bolag är att verkligen skapa något utifrån dina och andras idéer.

Företagets framgång blir din framgång
Om du är med från ett tidigt skede i ett nystartat företag finns goda chanser att också bli en del av ägarkretsen. Detta betyder att du har ett personligt incitament i att bidra till företagets tillväxt och värdeökning. När företaget lyckas betyder det att även du vinner.

*Erlandsson. A. (2014). Startup lockar studenter. Svenska Dagbladet, 15 februari.

Intresserad av startup scenen?
STING-bolagen växer och söker kontinuerligt personer med stora visioner som triggas av att arbeta i en dynamisk och snabbfotad miljö. Just nu har vi flera bolag som söker sommarjobbare, spana in här. Jobbmöjligheter varierar från medgrundare/VD till försäljnings- och marknadsföringsroller och teknisk utveckling. Börja prenumerera på lediga jobb idag och håll dig uppdaterad om vad som händer på startupscenen. Besök oss även på sting.co/jobb