Nytt mobilt spel mot mobbning

Spelstudion Eqidz lanserar idag Peppy Pals, ett mobilt spel som syftar till att utveckla emotionella färdigheter hos barn i åldern 2-6 för att motverka och förebygga mobbning världen över. Spelet går ut på att låta fyra unga djurvänner hjälpa varandra i olika situationer. Peppy Pals är utvecklat med hjälp av experter och psykologer och är första spelet i världen i sitt slag att angripa mobbning på det här sättet.

screenshot3-peppypals-w

Peppy Pals sätter vänskap och känslor i fokus. Spelet utspelar sig på en bondgård och barnen spelar med hjälp av enkel peka-och-klicka-teknik. Det finns ingen text i spelet, så alla barn, oavsett språkbakgrund, kan spela det och ha roligt. De handritade bakgrunderna och detaljerade animationerna är utvecklade av Talawa Games.

Rosie Linder, grundare och VD på Eqidz, har två barn och tycker att många av de spel som finns för små barn inte håller hög kvalitet.

− Som förälder har jag sällan varit nöjd med de mobila barnspel som finns att köpa. De förstärker ofta stereotypiska könsroller och saknar meningsfullt innehåll. Jag kände att mobila spel skulle kunna erbjuda mer och göra nytta, och att bädda in empati i videospelen är ett steg i den riktningen, säger Rosie.

Emotionell intelligens (EQ ​​eller EI) handlar om att identifiera, uttrycka och kontrollera sina känslor. Forskning visar att högre emotionell intelligens minskar sannolikheten för att börja mobba andra eller risken för att själv bli mobbad. EQ är på väg in i undervisningen i skolorna, främst via programmen RULER och CASEL, och Peppy Pals syftar till att på ett roligt sätt introducera EQ till yngre barn – redan innan första skoldagen.

− Att se känslor uttryckas, särskilt i en tydlig ’handling och konsekvens’-situation, är en viktig aspekt av emotionell intelligens. På detta sätt kan spel bidra till att utveckla empati och emotionell kompetens, säger psykologen, EQ-experten och författaren Bodil Wennberg.

Redan innan lanseringen av Peppy Pals har Eqidz fått stor uppmärksamhet och många utmärkelser, bland annat utsågs Eqidz till Change Leader 2014 av Reach for Change. Eqidz var också med i STINGs acceleratorprogram FastForward hösten 2013.

Peppy Pals finns att ladda ner i App Store. Android-, PC- och Mac-versioner kommer att följa inom en snar framtid. Spelet är det första i en serie av flera Peppy Pals-spel.

Se trailern för Peppy Pals på YouTube
Ladda ner Peppy Pals i App Store
Mer info på Eqidz.com och PeppyPals.com