VDn för STING-bolaget Volumental är Sveriges Supertalang 2013

Caroline Walerud, 23, rankas högst på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger. Caroline är VD för startupbolaget Volumental som bygger världens första molntjänst för 3D-skanning. Efter universitetsstudier i Cambridge ville hon jobba i ett ungt företag där hon kunde få erfarenhet inom många affärsområden samtidigt, och hjälpa till att bygga något från grunden.

Volumental, som Caroline drivertillsammans med tre andra medgrundare, Alper Aydemir, Miroslav Kobetski, ochRasmus Göransson, gör det möjligt att med företagets mjukvara använda relativtvanliga och billiga djupkameror, som idag finns i t ex spelkonsoller somMicrosofts Kinect, för att 3D-skanna objekt direkt i hemmet. Volumental görsedan på ett par minuter en 3D-modell som kan skrivas ut på 3D-skrivare.Tekniken på det 3D-områdetutvecklas snabbt och kommer snart att bli än mer tillgänglig för användare.”I veckan köpte Apple upp sensorföretaget Primesense som gör en av de kameratypervi utvecklar för. Det innebär att Apple kan komma att ha hårdvaran i sinadatorer och mobiler väldigt snart. Finns hårdvaran överallt så måste man kunnamaxa den och använda den för skanning, och det kan vi göra möjligt”, berättar Carolineför Veckans Affärer.”En annan stark trend är att allt går att göra med mobilen, ingen kommer attorka ta med sig fler prylar. Nu kan vår hårdvara hamna på Applemobiler, och ettannat företag vi samarbetar med gör hårdvara för Intelprodukter. Utvecklingenkommer att ta fart de kommande två åren och där blir vår teknik en viktigpusselbit eftersom vi gör skanning lättillgängligt och enkelt för mångaanvändare. Potentialen är enorm”, fortsätter hon.Åretskartläggning av Sveriges 101 supertalanger visar att entreprenörskulturen harslagit igenom på bred front. Två andra STING-bolags VD:ar placerade sig också pålistan: Mattias Hansson på Opticaller Software (plats 39) och Fredrik Swedbergpå Diamorph (plats 51).www.volumental.com