Shotbox älskas av den internationella filmindustrin

Shotbox AB är på väg att revolutionera filmindustrins sätt att producera filmer. Den pre-Beta som det unga företaget har låtit ett par internationella kunder testa har fått stort genomslag och responsen har varit över förväntan. Shotbox lanserar en publik Beta i april 2013. Bolaget har som ambition att snabbt etablera sin produkt som en standard för filmskapare världen över.

Magnus Östergren, grundare och produktansvarig på Shotbox, har ända sedan barnsben varit fascinerad och intresserad av filmskapande. Under sina nu 20 år i filmbranschen har han aldrig hittat ett verktyg som på ett bra sätt kunde hjälpa honom att organisera sina produktioner. – Jag behövde något som kunde hålla reda på allt från mina första skisser till en färdig klippning. Jag blev så frustrerad och kände mig tvungen att utveckla min egen mjukvara för att lösa problemet, säger Magnus Östergren.Shotbox AB startades i april 2011 med ambitionen att stödja kreatörer inom film, TV och animation med det snyggaste, snabbaste och mest intuitiva samarbetsverktyget för utveckling av idéer till manus och liknande dokument, och göra förproduktionen mycket enklare och mer effektiv.– Att jobba med kreatörer som sitter på olika geografiska platser har stora nackdelar då versioner av dokument kan komma på avvägar och det uppstår förvirring kring vad som är den senaste versionen. Eftersom filmbranschen till nästan 80 procent består av frilansare så behövde inte bara jag utan hela industrin, något som Shotbox för att hålla ihop en produktion, fortsätter Magnus. Med möjligheten att i realtid kunna samarbeta i team med upp till 25 personer gör Shotbox till ett värdefullt verktyg för spridda team. Geografisk eller tidsmässig spridning spelar ingen roll. Shotbox följer en given process och ger varje enskild medlem en överblick över kommentarer och ändringar som gjorts av de andra i teamet.  Genom export av material till format som Quicktime och PDF kan arbetet även enkelt delas med personer utanför teamet.En av de utvalda pre-Beta testarna är Mario Stipinovich, creative director på The Mill i New York, ett av världens mest respekterade produktionsbolag för efterbearbetning av film och reklam. – På en gång har Shotbox omdefinierat hur vi kommer att arbeta på The Mill. Det är allt vi letat efter i ett program; snyggt designat, intuitivt och kraftfullt, säger Mario Stipinovich på The Mill.The Mill har vunnit mer eller mindre alla priser som finns i filmvärlden, och har sedan starten 1990 i London varit ett föredöme för andra så kallade postproduktionsbolag världen över. The Mill vann bl a en Oscar för sina visuella effekter i filmen Gladiator 2001 (Best Achievement in Visual Effects).Teamet bakom Shotbox består av tre personer med en samlad erfarenhet på 50 år från filmindustrin. En av dem är fransmannen Thomas Oger som träffade Magnus första gången 2010 när han kom till Sverige för ett projekt. Idag är han utvecklingsansvarig på Shotbox. – Ända sedan den dagen jag började jobba med film i Frankrike har jag använt min tekniska bakgrund till att förbättra hur en produktion drivs. Det verktyg som Magnus ville ha för att underlätta förproduktionen insåg jag snabbt att vi kunde bygga själva. Så efter mycket skissande och forskning började vi arbeta på en första version av det som kom att bli Shotbox, säger Thomas.Viktor Björk, affärsutvecklingsansvarig på Shotbox, har fortfarande kvar skisserna från lunchen när Magnus visade och berättade vad han och Thomas byggt. – Det var fantastiskt att komma in i ett projekt som byggde på kärleken till film och en vilja att förbättra hur arbetet skulle ske, säger Viktor. Marknaden för prenumerationstjänster av mjukvara inom filmbranschen har ett starkt momentum. Adobe har avslöjat att tjänsterna i Creative Cloud har fått ca 1 miljon medlemmar under 7 månader, varav 326 000 betalande. Av de betalande är närmare 80 procent på årsbasis. Film och TV-branschen omsätter över 50 miljarder dollar per år globalt. Enbart i USA får mer än 2,1 miljoner personer sin lön direkt eller indirekt från film och TV-industrin. – Varje gång jag säger att vi inte har konkurrenter blir jag ifrågasatt och jämförd, men ingen jämförelse stämmer in; vi skiljer oss på ett så markant sätt genom att själva vara från filmbranschen. Med bolag som väntar på att vi ska bli klara, och individuella frilansare som älskar effektiviteten av Shotbox, så känns affären så klockren. Shotbox har potential att bli en global standard i en gigantisk industri från dag ett, säger Viktor. www.shotbox.se