Astrid Friborg utsedd till Årets Uppstickare i Beautiful Business Award 2013

Astrid Friborg som grundat och driver företaget Berries by Astrid har vunnit utmärkelsen Årets Uppstickare i Beautiful Business Award 2013, en nationell tävling som lyfter fram företagarkvinnor som förebilder. Arrangörer är PwC, Tillväxtverket och nätverket Driftig.nu. Juryn dömer utifrån tre aspekter: hållbarhet, nytänkande och tillväxtambition.

Berries by Astrid utvecklar och säljer världens första smoothie-automat med betalfunktion. På ett snabbt och enkelt sätt tillhandahålls ett hälsosamt och mättande mellanmål för personer som har ont om tid. Automaterna finns tillgängliga där personer är i rörelse som till exempel gym, tågstationer, servicebutiker, gallerior och flygplatser. Förutom att erbjuda en kyld och hygienisk dryck har Berries by Astrid även uppdaterat automatbranschens föråldrade teknik och design med touchskärm och mobil betalning. Den första automaten lanseras i Stockholm i början av år 2013 och några år senare beräknas 400 automater via leasing omsätta 214 miljoner kronor. Astrids intresse för hälsa och kost fördjupades under doktorandtiden. När hon läste en kurs i entreprenörskap såddes fröet till en affärsidé som ändrade kurs på karriären. Trots disputation och doktorstitel i Medicinsk vetenskap tackade Astrid nej till ett prestigefyllt postdoc-stipendium hos världsledande Stanfords universitet för att istället satsa helhjärtat på ett eget företag år 2009. Juryn motivering: På ett outtröttligt sätt har Astrid tagit sig an en komplex innovation som kräver både externt kapital och tekniskt kunnande. Hon har gjort en imponerande resa från ”scratch” till färdig produkt utan att avvika från sin vision om att hjälpa människor till en sundare kosthållning. Astrid har inte bara skapat ett smidigt alternativ till smoothie-caféer i Sverige, utan dessutom utformat en helt ny global distributionslösning som fungerar även för andra produkter. www.berriesbyastrid.com