Två STING-bolag bland WWFs sex utvalda Climate Solvers 2012

När Världsnaturfonden WWF den 22 november, för femte året i rad, delade ut utmärkelsen Climate Solver för klimatinnovationer – i år med fokus på smarta energitjänster och energifattigdom – återfanns både HiNation och Solelia Greentech bland de sex utvalda.

HiNation och företagets solcellsprodukt HiLight, som enligt WWFs beräkningar skulle kunna förse minst 125 miljoner globalt med miljövänlig energi för belysning och mobilladdning, är en av årets uppmärksammade klimatlösningar.– För oss är utmärkelsen Climate Solver en tydlig bekräftelse på vilket enormt behov det finns internationellt för småskaliga energilösningar, inte minst i tillväxtländerna. Med ökad kännedom om beprövade produkter på marknaden idag hoppas vi att fler får upp ögonen för vilken nytta ny, grön teknik kan göra i områden som saknar tillgång till el, säger Linda Krondahl, VD på HiNation.  Solelia Greentech hyr ut och säljer solcellsbaserade laddningsstationer till företag för laddning av elbilar och hybrider helt utan miljöpåverkan med fullständigt ren solel. Den el som inte används för laddning direkt när solen skiner sparas på ett särskilt solkonto som kan användas senare.– Den här utmärkelsen visar att vår lösning gör en riktig skillnad och på ett effektivt sätt bidrar till att skapa hållbara biltransporter. Om Sverige ska nå målet med en fossilfri fordonsflotta år 2030 så måste den här typen av lösningar sättas upp redan nu, säger Carolina Johansson, VD på Solelia Greentech.– I dagarna har Världsbanken i en ny rapport visat att vi går mot en värld med 4 graders temperaturhöjning år 2100. Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, måste vi snabbt överge vårt beroende av ohållbara energisystem och satsa på ren och förnybar energi, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige.Läs mer om alla de nya klimatentreprenörerna: www.climatesolver.org www.hination.com – Utnyttja specialrabatt på 15% på HiLight i webbshoppen, gäller året ut. (kampanjkod: WWFCS)www.solelia.se