Nu lyfter STINGs cleantechbolag Entrans och Ignitia

Det ena skapar värdefull energi av spillvärme och det andra ger länder runt ekvatorn tillförlitliga väderprognoser. Igår stod två innovativa bolag redo för Take off efter 18 intensiva månader hos affärsacceleratorn STING. Nu siktar Entrans och Ignitia på att erövra världen.

Affärsacceleratorn STING (Stockholm Innovation & Growth) arbetar för att bygga framtidens globala tillväxtföretag. Två bolag som med råge lever upp till den beskrivningen är cleantechbolagen Entrans och Ignitia som efter 18 månader hos affärsacceleratorn på onsdagen avtackades vid en Take off-ceremoni i Hitech Building i Stockholm.Vid ceremonin mottog bolagen utmärkelsen ”Certified by STING”, som ett bevis på att de nu är redo att accelerera globalt.Outnyttjad värme blir värdefull energi genom nytt patent Entrans affärsidé är att använda outnyttjade värmekällor för att skapa nyttig energi. Med en patenterad teknik kallad FlexiGen kan Entrans system omvandla spillvärme till elenergi, värme eller kyla. Teknologin går att applicera i flera olika marknadssegment vilket ger många möjligheter, men det var även en av utmaningarna när Entrans kom till STING. Under tiden hos affärsacceleratorn har man lyckats paketera sitt erbjudande och har idag kunder inom bland annat shipping, industri- och energibranschen. Inom kort färdigställs den första kommersiella anläggningen, och flera kunder står redan på rad.– Att vara ett STING-bolag är ett kvalitetsmärke gentemot både investerare och kunder. STING har ett otroligt gott renommé och det har varit värdefullt att ha tillgång till en extern part som gett nya perspektiv och fått oss att lyfta blicken, säger Johan Hellqvist, VD på Entrans.Säkra väderprognoser hjälper afrikanska bönder För ett och ett halvt år sedan kom Liisa Petrykowska till STING med en intressant frågeställning; ”Varför finns inga tillförlitliga väderprognoser runt ekvatorn?”. Hon hade även en lösning på problemet. Genom sitt bolag Ignitia har Liisa utvecklat en unik modell för tropiska väderprognoser och startat sin verksamhet i Ghana, där bönder som tidigare fått sina grödor förstörda av t ex plötsliga skyfall nu kan planera sitt arbete efter vädret och därmed väsentligt förbättra chanserna till goda skördar.Bland Ignitias kunder finns internationella bolag som säljer gödning och som har ett stort intresse av att bönderna lyckas med sådden. Och expansionsmöjligheterna för Ignitia är enorma. Direkt efter takeoff-ceremonin åker Liisa till Nigeria för att förhandla om ett stort kontrakt med afrikanska mobiljätten MTN.– Tack vare STING har vi fått en struktur i bolaget och rutiner på plats för att kunna leverera kommersiellt och få till den här typen av komplicerade kontrakt. Vi har fått jättemycket hjälp, och jag gillar verkligen STINGs approach att ställa rätt frågor tills man själv kommer på vad man ska göra och vad nästa steg är, säger Liisa Petrykowska. www.ignitia.sewww.entrans.se