The first 10 years

Sedan starten 2002 har affärsacceleratorn STING antagit och stöttat 92 unga innovationsbolag – alla med stark potential att lyckas internationellt. Av dessa fortsätter 67 bolag att utvecklas, vilket innebär en överlevnadsgrad på nära 80 procent. Pär Hedberg, STINGs grundare och VD, pekar bland annat på ett starkt innovationsklimat i Stockholmsregionen som en förklaring till det starka resultatet.

Den 3 maj firar STING sina 10 första år med en jubileumsfest där bland annat STINGs ”Star of the Decade” kommer att utses. Samma dag hålls STING Day, för tredje året i rad. Torsdagen den 26 april avslöjas de 15 externa bolag som valts ut att delta på eventet.1 miljard i privata investeringar”Stockholm har så många smarta och drivna entreprenörer. Under våra 10 första år har STING-bolagen tillsammans attraherat cirka 1 miljard kronor i privata investeringar, ett tydligt tecken på att investerare finner våra startups lovande. Statliga finaniärer har bidragit med ytterligare 384 miljoner kronor”, säger Pär Hedberg, VD och grundare av affärsacceleratorn STING (Stockholm Innovation & Growth).Enligt STINGs prognos kommer 70 procent av STING-bolagen att ta in mer kapital under 2012.”Medlemmar i vårt affärsängelnätverk STING Business Angels har sedan dess start 2003 investerat drygt 70 miljoner kronor i 25 STING-bolag och i STING Capital. Affärsänglarnas investeringar och engagemang i bolagen har en oerhört stor betydelse för framväxten av nya tillväxtföretag”, säger Maria Nilsson, ansvarig för STING Business Angels på STING.Över 500 anställdaUnder 2011 översteg för första gången antalet anställda i STING-bolagen 500. Ökning av antal anställda var speciellt hög under 2011, en nettoökning på 115 personer, vilket motsvarar en ökning på 30 procent.Rekryteringsstödet STING Search for Talent har fram till idag varit involverad i över 55 rekryteringar i nära 30 STING-bolag. Enligt STINGs prognos kommer 81 procent av STING-bolagen att nyanställa under 2012.82 procent av omsättningen från exportAv den totala omsättningen på 298 miljoner kronor under 2011 kom 82 procent från export, en ökning jämfört med 72 procent 2010. 70 procent av STING-bolagen tror att de kommer att öka sin exportomsättning under 2012. ”Det är enormt glädjande att en så stor del av omsättningen kommer från export. Vi ska fokusera på att förstärka vårt internationliseringsstöd ytterliga genom att bygga upp ännu starkare industri- och investerarrelationer i bland annat USA, Kina, England och Tyskland”, säger Pär Hedberg. “STING är ‘Where ideas go global’”.