take-off

Igår var det dags för tre lovande startups, FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel, att lämna affärsacceleratorn STING vid en traditionsenlig Take off-ceremoni i Hitechbuilding på Sveavägen i Stockholm. Med stöd från STINGs affärscoacher har bolagen under 18 månader bevisat sin potential att bli stora internationella tillväxtbolag.

Idén bakom FACIT dök upp när grundaren och VD:n Magnus Tucheck själv skulle köpa ny bil och insåg hur svårt och tidskrävande det var att jämföra den enorma mängden bilmärken och modeller. Den märkesoberoende och kostnadsfria söktjänsten FACIT.com samlar nu alla bilmärken och återförsäljare under ett tak och sparar både tid och pengar för nybilköparen. När FACIT antogs till STING (Stockholm Innovation & Growth) hösten 2010 var några av utmaningarna att etablera en stark styrelse, få acceptans hos återförsäljare och säkerställa finansiering. Med stor entusiasm och envishet lyckades man nå målen och belönades dessutom med utmärkelsen ”Årets Driv” på STING Day 2011. Men den största utmaningen var att få ett bra team på plats.– Att rekrytera nyckelpersoner och hitta drivna individer som har den entreprenörsådra som krävs för att klara av en ”bumpy road” har varit det absolut svåraste men också det viktigaste, säger Magnus Tucheck.Det andra bolaget, Orexplore, har utvecklat och patenterat en ny och revolutionerande metod för att analysera mineralinnehåll vid prospektering och gruvbrytning. Istället för att som idag skicka proverna till laboratorieanalys, som kan ta flera veckor, ger Orexplores portabla mätinstrument svar på någon minut, ute i fält. Det innebär stor effektivisering och sparar både tid och pengar. Orexplores VD och grundare Kevin Rebenius menar att tiden hos STING har varit värdefull på många sätt.– Ett av de viktigaste bidragen från STING är kontaktnätet. Det har hjälpt oss både vid rekrytering och vid finansiering. STING har gett oss en kvalitetsstämpel som gjorde att våra investerare kände sig trygga genom att de visste att vi hade blivit utvalda av STING, gått igenom en tuff process och fått professionell rådgivning, säger Kevin Rebenius.Dagens tredje bolag tillverkar aerogel, som har beskrivits som ett av de mest intressanta framtida materialen. Några användningsområden är isolering för värme och ljud, filtrering av luft och vätskor, och som tillsats i betong, färg och läkemedel. Innovationsbolaget Svenska Aerogel utvecklar och tillverkar unika och miljövänliga aerogelmaterial till en betydligt lägre kostnad än vad som idag finns på marknaden.  När Svenska Aerogel antogs till STING var det ett företag som jobbade inom filtrering. Men under tiden i acceleratorn har bolaget fått stöd för att genomgå en stor utvecklingsprocess och ändra fokus till att idag vara ett aerogelföretag med flera tillämpningsområden och många intressenter. Man har skapat starka partnerskap med de stora ledande företagen på området och tagit in över 10 miljoner kronor i investeringar. Vid ceremonin fick de tre bolagen motta utmärkelsen ”Certified by STING”, som ett bevis på att de nått sina uppsatta mål i affärsacceleratorn och har alla förutsättningar att nu ta nästa steg i sin utveckling.– FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel har verkligen uppfyllt alla krav man kan ha på tillväxtbolag i det här skedet. Nu önskar vi dem all lycka i framtiden, avslutade Pär Hedberg, grundare och VD på STING. www.facit.comwww.orexplore.comwww.aerogel.se