vinn nu

Fyra av de tio företag som får bidrag i höstens omgång av VINNOVAs program VINN NU är STING-bolag. Berries by Astrid, HelioCaminus och Optistring finansieras med 300 000 kronor vardera. AppBooster, en avknoppning från Opticaller, tar också emot 300 000 kronor.

Fyra av de tio företag som får bidrag i höstens omgång av VINNOVAs program VINN NU är STING-bolag. Berries by Astrid, HelioCaminus och Optistring finansieras med 300 000 kronor vardera. AppBooster, en avknoppning från Opticaller, tar också emot 300 000 kronor. ”Att fyra av de tio företag som tilldelas VINN NU-finansiering är STING-bolag är fantastisk roligt! Vi är mycket stolta över våra bolag och den höga kvalitet som entreprenörerna erbjuder genom sina produkter. Vi ser med glädje fram emot att följa och stödja dem i deras fortsatta utveckling”, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING (Stockholm Innovation & Growth).Ett av de utvalda företagen, Berries by Astrid AB, utvecklar en världsunik dryckesautomat med hälsosamma drycker anpassade för miljöer med många människor i rörelse, såsom servicevaruhandeln, gallerior och flygplatser. Lanseringen kommer att ske under 2012. ”Vi är väldigt glada över det positiva beskedet! Det kom väldigt lägligt och innebär att vårt team kan fortsätta utveckla vår prototyp”, säger Astrid Bengtsson, grundare och VD på Berries by Astrid.HelioCaminus AB utvecklar den termiska solfångaren EOS som smälter in i takets utseende. EOS omvandlar effektivt solljus till användbar värme för villaägare, bostadsrättsföreningar och fastighetsförvaltare och minskar påtagligt koldioxidutsläppen och den köpta energiförbrukningen. ”Vi är väldigt tacksamma för VINNOVAs stöd! Bidraget hjälper oss att genomföra de affärsutvecklande insatser som krävs för att introducera EOS på marknaden under nästa år, och att göra nödvändiga kund- och produktionsanpassningar av produkten”, säger Erik Hindrikes, försäljning- och marknadschef på HelioCaminus. Optistring Technologies AB har tagit fram en ny omriktare för att omvandla likström från solceller till växelström för elnätet. Teknologin utnyttjar solcellspanelerna effektivare än någon annan lösning, förenklar installationen, och gör solenergi till ett både miljömässigt och ekonomiskt hållbart alternativ.”Att vara ett av de utvalda bolagen är ett viktigt erkännande för oss. Det ekonomiskt tillskottet ger oss möjlighet att vidareutveckla vår kommersiella plan och träffa viktiga kunder och partners”, säger Anders Lindgren, VD på Optistring.Opticallers avknoppning AppBooster Sweden AB utvecklar ett system för att ta appen till företagsmarknaden. Android Market och Apple Appstore är idag konsumentanpassade och inte lämpade för hantering av företagsappar. Genom uppstarten av företaget AppBooster är nu Opticallers app management system även tillgängligt för andra företagsappar.VINN NU riktas till nystartade företag som baserar sin verksamhet på forsknings- och utvecklingsresultat. Företagen finansieras med 300 000 kronor vardera. Bakom satsningen står VINNOVA, Energimyndigheten och Tillväxtverket. Syftet är att underlätta för nystartade FoU-baserade företag att förbereda och tydliggöra tidiga och kommersiellt intressanta utvecklingsprojekt. Detta så att företagen kan utvecklas, finna en efterföljande finansiering och på sikt bli framgångsrika svenska företag. VINN NU startade 2002 och har sedan dess hållits varje år, och årligen utses omkring 20 företag.www.berriesbyastrid.comwww.heliocaminus.sewww.optistring.comwww.app-booster.com