Olika sätt att finansiera ett företag!

Vilket alternativ är bäst för just ditt företag när du letar kapital för att finansiera ditt företags vidare utveckling? Finns det ett eller flera tänkbara spår? Har du funderat över om ett företag i branschen kan vara intresserat att inleda ett samarbete med och därmed stå för en del av utvecklingskostnaden? Motprestationen är oftast att det företaget får försäljningsrättigheterna på vissa marknader. Grundtipset är annars att börja leta efter de snälla pengarna först oftast via de statliga aktörerna. De som inte kostar dig några ägarandelar eller ränta. När de möjligheterna är uttömda kanske det är lån som är näst i tur. Därefter brukar ägarkapital vara aktuellt. Klimatet bland VC-företag har blivit kärvare är mitt intryck och de har skjutit fram sina positioner avsevärt och vill nu ha investeringsobjekt mycket längre fram i processen att investera i. Gärna kassaflödespositiva. En tråkig nyhet var att en av de stora spelarna inom Life Science investeringar, Investor Growth Capital, beslöt att lägga ned sin VC verksamhet i Europa för en månad sedan! Anledningarna kan vara flera men det troliga är väl ändå att de inte sett tillräcklig avkastning på de investeringar som de tidigare gjort. Som tur är finns det riskvilliga privata investerare som haft viljan och förmågan att investera i många företag och är beredda att fylla upp det tomrum som bildats. Den 8 juni kl 13.00-16.00 arrangerar jag ett seminarium i Kista Science Tower som belyser några av de sätt som finns att få in pengar till medtech-företag. Hör av dig till mig om du är intresserad att delta? Seminariet är kostnadsfritt. Medverkar gör; Vinnova, Almi Företagspartner och Almi Invest. Ett annat viktigt forum för dig som letar efter företagssamarbete eller finansiering är att delta på Medtech Investment Day Scandinavia den 8 september på Grand Hotel i Stockholm. Ett bra ställe att etablera kontakt med investerare och företag i ffa Norden! Läs mer på www.medtechinvestmentday.com.

Lycka till och vi kanske ses på några av de nämnda eventen!?

Olof Berglund, Affärscoach, Medtech