TranSiC uppköpt

Den globala halvledarjätten Fairchild Semiconductor köper KTH-avknoppningen TranSiC AB för 17 miljoner US Dollar. TranSiC grundades 2005 av KTH-professorn Mikael Östling, entreprenören Bo Hammarlund och forskaren Martin Domeij.

TranSiC designar och tillverkar bipolära krafttransistorer i kiselkarbid. Med hjälp av dessa avancerade komponenter kan TranSiCs kunder utveckla mer kompakta och temperaturtåliga styrsystem för elmotorer som sitter t ex i nästa generations elhybridbilar och vindkraftverk.– Det är fantastiskt roligt att Fairchild köper TranSiC. Bolagen kompletterar varandra bra och vi ser en ljus framtid för TranSiC som en del av Fairchild Semiconductor, säger TranSiCs VD Mats Reimark.TranSiC har tidigare genomgått STINGs inkubatorsprocess:– Detta är ett klockrent exempel på hur man kan kommersialisera tung teknik med 30 års rötter inom kiselkarbidforskning samt hur STING är en integrerad del i KTHs innovationssystem. Utvecklingen sedan bolaget 2005 antogs till affärsinkubatorn STING har gått snabbt, där bland annat externa entreprenörer har påskyndat företagsutvecklingen. Vi är självklart också glada att riskkapitalfonden STING Capital har investerat i TranSiC, säger Pär Hedberg, VD för STING och STING Capital.– Kombinationen av kiselkarbidteknik med Fairchilds befintliga kompetens inom MOSFET, IGBT och multi-chip-moduler, tillsammans med vår globala tillgång till kunder, innebär att vi kan fortsätta att vara ledande inom innovativ, högpresterande effekttransistorteknologi, säger Mark Thompson, Fairchilds styrelseordförande, VD och koncernchef.Om TranSiCTranSiC är ett start-up från KTH ICT i Kista, grundat i december 2005 av professor Mikael Östling, docent Martin Domeij och civ.ing Bo Hammarlund. TranSiC stöddes vid starten ekonomiskt av Vinnova och Energimyndigheten. TranSiC har sedan starten haft professionell handledning av affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth) och riskkapitalfonden STING Capital har investerat i bolaget. TranSiC designar och tillverkar bipolära krafttransistorer i kiselkarbid. Med hjälp av dessa avancerade komponenter kan TranSiCs kunder utveckla mer kompakta och temperaturtåliga styrsystem för elmotorer som sitter t ex i nästa generations elhybridbilar och vindkraftverk. www.transic.com