Entreprenör? Var språngvis!

Har inte kunna låta bli att följa debatten på Ny Teknik om Italienaren Andrea Rossis nya energikälla. Kan trots att jag är fysiker i botten säga att jag inte har en blekaste om det han har upptäckt är värt att tro på eller inte. Oavsett om det är en bluff eller inte är det lite intressant att leka med tanken vad som blir konsekvenserna om det visar sig att hans predikterade kostnad på mindre än 10 öre per kilowattimme skulle infrias.

Antag att den tom är väsentligt mindre än 10 öre, vad skulle det innebära för vårt sätt att leva? Kommer vi att strunta i att sätta tätningslister på fönstren, kommer vi att slänga SL-kortet och ta bilen istället eller kommer vi att ha råd att bygga en infrastruktur som är så bekväm att vi lämnar bilen hemma ändå?  Kommer vi att betrakta energin som mer eller mindre gratis som vi idag gör med bandbredd, lagringsutrymme, sökbar information etc?  Kommer vi att köpa månadsabbonemang av flat rate typ och sen får vi använda så mycket energi vi orkar göra av från sladden som går in i huset.  Vad händer då? Spelreglerna kommer oavsett scenario att ändras dramatiskt. Vårt centraliserade sätt att generera och distribuera energi kommer att bli helt obsolet och all energi kommer att produceras där man behöver den.

Det här är förstås ett extremt scenario minst i klass med att information genom den digitala elektroniken och kommunikationens landvinningar har blivit i princip gratis. Dock sker det hela tiden även små såna här språng i vår värld och det är det perfekta stället att vara på för ett startup. Som liten är man flexibel och snabbfotad nog för att hänga med i förändringen medan de stora spelarna blir som oljetankers i St Annas skärgård.

Extra kul är ju när man själv står för språnget. Såg nyligen om ett häftigt men kanske lite svårsmält (pun definitively intended!) exempel på Discovery. Det handlar om ett helt nytt sätt att laga mat.  Grundidén är att man lurar smaksinnet, typ som med sötningsmedel. Man skapar rätter som bygger på lättodlad och billig majs men som smakar som finaste tonfisk. Blad från slyn som växer i trädgården används för att fixa en superb efterrätt.  Hamburgare som smakar, känns och ser ut som hamburgare, men har aldrig varit i närheten av en ko. Kolla in filmklippet Homaro Cantu & Ben Roche –The  Future of Food på TED föredrag eller se det direkt här nedan. Kanske svaret på att radikalt få ner matpriserna och därmed minska svältproblemen i världen.  Inget lite språng kanske men ändå ett spännande startup.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Qk52YkSV8PE&p=ED72624222C8684E]

Vi hörs, Raoul Stubbe