Och mitt i allt kommer sportlovet…

I entreprenörsvärlden är det nästan alltid bara full fart framåt, det är tusen saker som skall göras och för varje sak som man klarar av så dyker det upp nya idéer, nya utmaningar och nya punkter på actions-listan. Tar det aldrig slut?

När vi brinner för en idé är det inte svårt att uppmana den energi som krävs för att orka ta tag i allt detta och att dessutom vara inspiratör för att få alla medarbetare att se samma mål, känna samma entusiasm och att stoppa in de extra kol (eller biobränsle) som behövs för att nå sina mål. Om målen är stora och långt framme lönar det alltid att bryta ned dessa i mindre mål som innebär att vi kan känna tillfredställellse oftare av att vi kan bocka av saker under vägen. Vi behöver alla fira att vi nått milstolpar som visar att vi är på rätt väg. Men det händer att en produktutveckling helt plötsligt är betydligt tuffare än vad planen sa, en finansieringsrunda visar sig ta betydligt längre tid än förväntat, en rekrytering av nästa medarbetare som aldrig blir klar eller en viktig kundförhandlingen som drar ut på tiden pga jurister som aldrig ger upp – oavsett vilket så får man kavla upp ärmarna och ta nya tag. Ungefär som att bestiga ett berg, det finns alltid ett nytt krön kvar. En av mina döttrar tillbringade ett par veckor i Japan och på programmet stod att klättra upp för Mount Fuji 3 776 meter över havet (http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Fuji) vilket dessutom skulle göras mitt i natten för att möta soluppgången på morgonen – det var ett evigt klättrande och när de väl nådde toppen var det molnigt och ingen soluppgång? Det blir inte alltid som man tänkt sig men det var ändå nödvändigt att klättra ned igen.

Om ni står inför Er lansering av den färdiga produkten/tjänsten så spelar det ingen roll hur väl all planering har gjorts – det är alltid en massa saker kvar på slutet som bara måste bli klart och arbetstempot skruvas upp och både kvällar och helger utnyttjas så pass mycket så att anhöriga undrar vad man pysslar med. Om ni är mitt uppe i Er internationalisering (Go Global) och detta innebär att ni aldrig är hemma då fler och fler kunder, återförsäljare eller systemintegratörer finns i andra marknader blir det svårt att samtidigt fungera på hemmaplan. Det blir en balans mellan de krav som vi sätter upp på oss själva och de krav som andra har på oss som sociala människor – en ibland svår balansgång som ändå måste hanteras. Endast då kan vi dela de segrar som vi når med dem vi tycker om. Här är det nödvändigt att se till så att tid finns kvar för annat på samma sätt som vi gladeligen bokar in tid för allt annat och alla möten som krävs för att utveckla bolaget.

För Er som inte har skolans sportlov som naturlig paus då det antingen inte ännu finns några skolbarn i ens liv  eller att de redan har lämnat denna fas så kan ett ”sportlov” ändå vara en tid för annan aktivitet, en tid för reflektion och en tid för att bli ännu klokare. Den asiasiska chefen använder mer tid för reflektion än vad vi västerlänningar gör. Den som sitter i sin stol och ”bara” tänker ses i våra länder som vore den sysslolös emedan den asiasiske motsvarigheten möts med respekt för att han/hon verkligen arbetar och tänker igenom de frågor som bolaget står inför. Det är alltid svårt att finna tid för detta men genom att tänka skapas ökad insikt och med det klokare beslut (http://www.livingworkshop.net/totr-20contemplation.html).

Själv fick jag chansen att under tre dagar njuta av stillheten och balansen i fantastiska skidbackar i Schweiz/Franska Portes du Soleil med strålande sol, blå himmel och absolut vindstilla. Även om tempot mestadels var högt utför så var tiden i stolliften upp eller på en soligt lunchrestaurang en tid när batterier laddades, när idéer föddes och när livet visade sig från sin bästa sida. Klart i klass med att teckna det första kundkontraktet, säkra den önskade finansieringen eller känna att hela teamet arbetar i samma riktning. Vi strävar alla framåt/uppåt – ibland genom att klättra, ibland i liften och ibland genom att nå de mindre mål vi har satt upp. Huvudsaken att vi tänker på balansen och håller ihop som människor och därigenom kan dela med oss av vår egen tillfredställelse så att det tjänar som inspiration för alla andra runt omkring oss.

Allt är inte en dans på rosor – alla framgångar består av en rad motgångar. Det kan vara mål som vi inte når, samarbeten som inte fungerar, produkter som inte möter specifikationer trots stora investeringar i tid och pengar eller människor i ens omgivning som för egna syften väljer att baktala det vi står för. Alla motgångar är trista och ibland verkligen tunga men är vi bara tydliga och inte ger upp så brukar det mesta lösa sig. Vi måste bara tro på det vi gör, vara tydliga med det vi står för och vara beredda att arbeta ännu mer under vissa tider. Att klättra till toppen är mödosamt men belöningen av den resa som vi alla är med om slår i alla fall det mesta vi har varit gjort tidigare.

Så ta tillfällen till avkoppling, kontemplation och socialt umgänge – spotta sedan i nävarna och lägg in en extra växel så når du målen fortare än vad du tror. Ingenting är omöjligt – alla kan nå sina mål. Lycka till!

Magnus Rehn, Business Coach – STING