Snabbare väg till nya läkemedel

Johan Strömqvist och Evangelos Sisamakis lösning för snabbare läkemedelsutveckling belönades med 10 000 kronor i STINGs entreprenörsprogram Startup. Medarrangör är KTH Innovation.

Vinnaren, på finalen i entreprenörsprogrammet Startup, blev ett nytt lovande utvecklingsverktyg för läkemedelskandidater. Innovationen kommer ur flerårig forskning, från bland annat KTH, och ska förhoppningsvis ge en snabbare väg till nya läkemedel. Verktyget har potential att spara miljontals kronor vid utvecklingen av nya läkemedel. Nästa steg är en pilotstudie av tekniken.– Att vi vann var oväntat men väldigt roligt! Vi valde att gå programmet för att fördjupa kunskaperna kring företagsstarten. Men framför allt sökte vi nya kontakter, dels med andra som stod inför en företagsstart, och dels med erfarna entreprenörer, Jag kan utan tvekan rekommendera andra innovatörer att delta i STING Startup! säger Johan Strömqvist.Juryns motivering, där bland annat Johan Englund på Industrifonden och Per Anell på Innovationsbron fanns representerade, lyder: “Till en passionerad presentation av ett projekt som kan rädda en industri i kris. Och för ett projekt som kan göra mänskligheten mycket friskare, mycket snabbare.”– I år har vi haft ett ovanligt lovande startfält med drygt 45 sökande till de 15 platserna. Bredden är också stor bland projekten: här finns lovande idéer inom IT, läkemedel, energi- och miljöteknik. Extra roligt har det varit att vi haft många kvinnliga deltagare denna gång, säger Raoul Stubbe, affärscoach inom ICT och programledare för Startup.Nästa omgång av Startup kommer att starta hösten 2011:– Startup vänder sig innovatörer som vill veta mer om vad det innebär att starta företag. För många blir det tydligt hur viktigt det är att ha en erfaren entreprenör med på resan. En av våra styrkor inom STING är att vi har rätt nätverk för att kunna förmedla den kontakten, säger Raoul Stubbe, affärscoach inom ICT och programledare för Startup.Startup är ett praktiskt träningsprogram för den som har en idé till ett potentiellt exportföretag. Här får deltagarna en utmärkt grund inför en eventuell företagsstart.  Programmet består av cirka tio workshops inom affärskritiska områden. Teori varvas med praktik och erfarna entreprenörer och experter inspirerar och hjälper deltagarna framåt. Mellan träffarna ges uppgifter och viss individuell coachning. Startup arrangeras av STING i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron. Programmet är kostnadsfritt.Läs mer om Startup