Mantex tar in 20 Mkr

Det snabbväxande miljöteknikbolaget Mantex har säkrat drygt 20 miljoner för fortsatt expansion. Energimyndigheten, riskkapitalfonden STING Capital, den tyska energijätten RWE samt grundare och anställda i bolaget står bakom finansieringen. Mantex har utvecklat en banbrytande metod för att snabbt och beröringsfritt mäta fukthalt och andra viktiga egenskaper i organiskt material.

Riskkapitalfonden STING Capital går in med 4,6 miljoner och är nu den största svenska investeraren i Mantex: ”Det här är STING Capitals hittills största investering. Fonden genomförde en mindre investering i bolaget för cirka ett år sedan och vi har därefter kunnat följa bolagets snabba expansion och det stora intresse som finns för Mantex teknologi världen över. När vi nu fick möjlighet att utöka vårt ägande bedömde vi detta som en viktig placeringsmöjlighet för STING Capital, säger Martin Gemvik, Investment Manager på STING Capital.Mantex, som ligger i Kista Science City, har vidareutvecklat en etablerad mätmetod inom sjukvården för applikationer inom processindustrin. Applikationer där snabb, noggrann materialanalys av organiska material kan möjliggöra ett ökat utbyte och en minskad energiförbrukning. Bolaget har sedan 2007 stöttats av Energimyndigheten och affärsinkubatorn STING.  När RWE, Tysklands största energiproducent, för 1,5 år sedan gick in som delägare i bolaget accelererades tillväxten: Från fyra deltidsarbetande grundare till idag då bolaget sysselsätter cirka 20 personer, från en prototyp till två industrialiserade produktfamiljer och från samarbete med ett svenskt bolag till flera multinationella kundsamarbeten.Läs pressmeddelandeSe film om Mantex (producerad av Energimyndigheten):