Årets riskkapitalist

Pär Hedberg, VD och grundare av affärsinkubatorn STING och riskkapitalfonden STING Capital har av tidningen Nya Affärer blivit utsedd till ”Årets riskkapitalist”. Det nyinstiftade priset skulle gå till ”en riskkapitalist som gjort något utöver det vanliga för att främja entreprenörer och entreprenörskap”.

Fotograf Eric RoxfeltJuryns motivering lyder: “Pär Hedberg har som ingen annan lyckats bygga ett system för att hjälpa fram nya teknikintensiva bolag, med såväl kapital men framför all den kunskap och det nätverk bolagen behöver. Stings riskkapitaldel är också en av få som investerar i riktigt tidiga skeden.”-  Vi har försökt att skapa ett innovativt ekosystem för att på bästa sätt stödja entreprenörer att bygga internationella tillväxtbolag: Affärsutvecklingsstöd från erfarna affärscoacher, riskkapitalfonden STING Capital, vårt affärsängelnätverk och rekryteringstjänsten STING Search for Talents, där vi hjälper våra bolag att bygga framgångsrika team. Självklart är det glädjande att få bekräftelse att vi har gjort något bra, säger Pär Hedberg. STING startade riskkapitalfonden STING Capital 2005 tillsammans med Innovationsbron, där både staten och privata industrifamiljer och affärsänglar totalt har gått in med 85 miljoner kronor. Idag har 60 av dem investerats i 25 bolag. Alla pengarna har gått till bolag som befinner sig i ett väldigt tidigt skede.- Det finns ett tydligt glapp mellan mjuk finansiering och riskkapital. Det ville vi ändra på. Under 2011 planerar vi att starta vår andra fond och siktar då på att ta in 150-200 miljoner kronor.STINGs affärsinkubator startade 2002 och ägs av stiftelsen Electrum. Bakom stiftelsen står bland annat Stockholm Stad, Ericsson och KTH. Mycket inspiration från uppbyggnaden av STING har Pär hämtat från det Israeliska innovationssystemet. Idag har över 70 bolag genomgått STINGs inkubatorsprocess.- Varje år utvärderar vi runt 150 case, varav vi tar in cirka 8 procent i vår inkubator . Varje bolag får en personlig affärscoach som ger omfattande affärsutvecklingsstöd. Jag har verkligen prioriterat att handplocka medarbetare med gedigen erfarenhet av att bygga upp och leda internationella tillväxtbolag. Ett av STINGs tidigare inkubatorsbolag, onlinevideobolaget Videoplaza, belönades också igår med ett av Veckans Affärers entreprenörspris. Grundarna Sorosh Tavakoli, Alfred Ruth & Dante Buhay korades till ”Årets Nya Affär” som ska gå till ”en entreprenör under 30 år som byggt ett enastående bolag”.Juryns motivering: “På kort tid har Sorosh, Alfred och Dante lyckats bygga upp ett bolag som internationellt sprider hopp till mediebolagen om att det finns en väg att tjäna pengar på webb-tv. Genom att bra produkt och hårt internationellt arbete har man snabbt etablerat sig som en ledande spelare inom onlinevideo med över 40 kunder, flera av dem ledande europeiska tv-bolag, i ett 15-tal länder.”Torsdagen den 2 december delades Nya Affärers entreprenörspris ut för första gången. På ett seminarium på Astoria i Stockholm prisades framgångsrika entreprenörer och politiker och riskkapitalister som på ett positivt sätt bidragit till ett bättre entreprenörsklimat. Priset delades ut av Nya Affärer tillsammans med SEB, UC och 3 som är partners i projektet. Läs mer