Tomologic segrare i Venture Cup Öst

Tomologic korades igår till segrare i affärsplanstävlingen Venture Cup Östs stora regionfinal och belönades med 200 000 kronor. ”Denna affärsidé kommer inte bara att minska miljöpåverkan, utan också skära kostnaderna hos kunden västentligt”, löd bland annat juryns motivering, som har bestått av över 60 affärsutvecklare och investerare. Bolaget finns idag i STINGs affärsinkubator och har tidigare fått kommersiellt stöd via KTH Innovation.

”Jag är så otroligt glad! Vinsten ger oss en tydlig kvalitetsstämpel och stärker vårt varumärke mot bland annat samarbetspartners och potentiella kunder. Pengarna kommer vi att använda till att rekrytera fler kvalificerade medarbetare till företaget, först och främst en vass teknikutvecklare”, säger Magnus Norberg Ohlsson, VD och grundare på Tomologic AB.Tomologic utvecklar en webbaserad tjänst som förser tillverkningsindustrin med väsentligt effektivare skärplaner och minskar materialspillet med upp till 50 %. Genom optimering av de industriella processerna kan kunder både minska sina kostnader och koldioxidutsläpp. Grundaren och tidigare KTH-studenten Magnus Norberg Ohlsson har under flera år arbetat med skärprocesser inom industrin, där han identifierade ett tydligt kundbehov.  Magnus startade bolaget under 2009.”Tomologic kombinerar det senaste inom avancerade algoritmer med mångårig industriell erfarenhet inom skärning för att lösa ett av tillverkningsindustins största problem. Unikiteten, den strömlinjeformade affärsmodellen och det mycket entreprenöriella teamet gör att Tomologic definitivt har potential att bli en stor framgång”, säger Raoul Stubbe, affärscoach på STING.”Redan första gången jag träffade Magnus blev jag otroligt imponerad av hand driv och potentialen i caset. Genom vårt stöd i kommersialiseringsprocessen har vi bidragit med att utveckla idén till en skarp affärsidé, vilket var en förutsättning för att Magnus sedan antogs till STING. Detta är ett väldigt gott exempel på samspelet mellan KTH Innovation och STING för att skapa framtidens tillväxtbolag”, säger Gustav Notander, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation.Juryns motivering för vinnaren Tomologic”Med ett mycket kompetent team och en välbakad affärsplan kommer denna affärsidé med stor tillväxtpotential inte bara minska miljöpåverkan utan också skära kostnaderna hos kunden väsentligt.”På tredje plats i regionfinalen kom Infinity Process Solutions, som nyligen har genomgått STINGs och KTH Innovations entreprenörsprogram Startup –  ett praktiskt träningsprogram för innovatörer och entreprenörer som har en idé till ett potentiellt exportföretag. Infinity Process Solutions erbjuder massa- och pappersindustrin en kamerabaserad mätteknik för att tillverka material med jämnare struktur och därmed minska råvaruförbrukningen.Läs mer om Tomologic