Rymdbolaget och Scint-X

Scint-X har deltagit i en ESA (European Space Agency) studie kring nya tekniker för rymdtillämpningar. Tillsammans med Rymdbolaget har ett projekt genomförts, där målsättningen har varit att utföra materialstudier i rymden med hjälp av högupplösande röntgenteknik.

Projektet har varit mycket framgångsrikt, tack vare den dramatiskt förbättrade upplösningen, vilken har gett forskare och ingenjörer som varit inblandade möjligheten att studera strukturer med mycket små dimensioner.Rymdbolaget håller för närvarande på att anpassa ett system för experiment i rymden.”Vi är mycket glada för möjligheten att kunna utnyttja detta flexibla och kompakta system för att ge oss bästa möjliga högupplösta röntgenbilder. Den vetenskapliga utrustningen planeras att följa med i den Maser 12 raket som enligt plan skall sändas upp i maj 2011 inom ramen för ESA’s ELLIPS program”, säger Ylva Houltz, projektledare vid Rymdbolaget.“Vi är väldigt glada för det positiva mottagandet från det internationella teamet av forskare, som har deltagit i projektet. De är mycket imponerade av vad Scint-X unika teknik kan åstadkomma. Vi har redan fått order på ett par system och vi har ytterligare förfrågningar från olika forskargrupper, både i Europa och USA, säger Per Wiklund, VD för Scint-X .Via affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth) har Scint-X fått stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk för att snabbare lyckas bygga ett internationellt tillväxtföretag. Riskkapitalfonden STING Capital har även investerat i bolaget.Scint-X erbjuder en högupplösande röntgenkamera, DXI-11000 (Desktop X-ray Imaging System). Systemet består av en CCD-kamera, som utrustats med Scint-X speciella och patenterade teknik.Denna typ av röntgenanalys har hittills bara varit möjlig att utföra med hjälp av s.k. synkrotronstrålning. Scint-X  DXI-kamera möjliggör nu högupplösande röntgenanalys i det egna labbet, vilket gör forskare och ingenjörer  mindre beroende av den begränsade tillgången till försökstid vid speciella synkrotronanläggningar som dessutom är dyrbara att anlita.DXI kameran är även intressant för industriella tillämpningar, exempelvis vid felanalys eller för materialanalys som kräver mycket hög upplösning.Läs mer om Scint-X: www.scint-x.com