MedTech Investment Day Award till Arterion

Arterion, med sina konstgjorda blodkärl utvecklade av bakteriell cellulosa, fick utmärkelsen MedTech Investment Day Award under MedTech Investment Day den 11 februari. Bland 22 spännande företag bedömdes Arterion ha störst potential att bli ett stort växande internationellt företag.

“Vi har alltid försökt att göra saker på vårt sätt. Att få en sådan här bekräftelse; det värmer”, säger Karl Richard Nilsson, vd för Göteborgsbaserade Arterion. Priset består av en check på 50 000 kronor och ett års medlemskap i Swecare.Arterion utvecklar skräddarsydda biomaterial baserade på bakteriell cellulosa och har siktet inställt på att med konstgjorda blodkärl lösa ett problem som tre miljoner kärlsjuka patienter per år drabbas av dåliga reservdelar.Juryns motivering till varför Arterion fick MedTech Investment Day Award:”Arterion möter ett stort, otillfredsställt medicinskt behov med en enkel men elegant och innovativ idé. En lösning med många potentiella tillämpningar, där Arterions team har lyckats med att fokusera på en. Vi har mött ett entusiastiskt och ödmjukt team med hög kompetens.” Juryn bestod av Gisela Sitbon, vice regiondirektör Mitt, Innovationsbron, Johanna Adami, enhetschef på Vinnova, Tommy Hedberg, vd, Atos Medical och Jonas Hansson, riskkapitalbolaget HealthCap.MedTech Investment Day arrangerades för andra gången den 11 februari i Kista Science Tower och cirka 150 personer deltog i evenemanget. Ett 30-tal investerare, från såväl Sverige som från USA, Indien och Kina, fick träffa 22 utvalda innovativa medtechbolag. Programmet innehöll flera intressanta talare som delade med sig av tips och erfarenheter, bland andra Tomas Puusepp, vd för Elekta, Viktor Drvota, SEB Ventures, Sören Mellstig, tidigare vd för Gambro, nu privat investerare och Jean M. Forcione, exekutiv vice vd för Phadia.MedTech Investment Day är ett samarrangemang mellan Swedish Medtech och det EU-finansierade Stockholm Medtech Growth; ett samverkansprojekt mellan Stockholm-Uppsala Life Science, STING, Stockholm Business Region Development, Invest in Sweden Agency, Centrum för teknik i medicin och hälsa, Karolinska Trial Alliance och Danderyd Innovation. “Syftet med den här dagen är att visa exempel på framtidens medtech och att medtech är en bransch med enorm tillväxtpotential”, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech.MedTech Investment Day sponsrades av Stockholm Business Region Development, Innovationsbron, Invest in Sweden Agency, Vinnova, Flemingsberg/KIST/CTMH samt Swecare.