Ivar Strömberg – ny affärscoach på STING

Förenkla ditt erbjudande, fokusera på kundnyttan och tänk internet i din affärsmodell. Ivar Strömbergs råd till startup-bolag är resultatet av en framgångsrik karriär, bland annat inom telekomsektorn men även som investerare. Nu tar han plats som ny affärscoach för ICT-bolag inom STING.

− STING drivs mycket professionellt av väl erfarna affärscoacher. Mina kunskaper kommer att passa väl in där och förhoppningsvis kommer även jag att få lära mig en del, säger Ivar Strömberg. Han är något så pass unikt som en stockholmare i fjärde generationen. Väl etablerad och med ett brett kontaktnät i såväl telekomsektorn som bland internationella investerare. Bland de bolag han grundat finns Tele1 Europe (nu en del av TDC) och idag deltar han i styrelsen för bland andra Teligent, Wireless Maingate, Netadmin Systems och Delta Projects.− Ofta har jag lockats av vad jag kallar David och Goliat-scenarior. Det vill säga när ett mindre bolag kan konkurrera med de större tack vare sitt fokus på bättre kundnytta, smartare organisation eller bättre produkter, säger Ivar Strömberg. Förutom de senaste årens styrelsearbete i en rad mindre och medelstora bolag hade han VD-posten på Tele1/Song Networks. Nu har intresset styrts mot internet och bolag inom den sektorn. Han var också en grundarna till en mycket uppmärksammad webbtjänst för hushållsnära tjänster, Gajdo.se, för något år sedan.− Idag måste varje ny affärsplan innehålla någon form av internetstrategi. Mitt eget kunnande om internet och internetmarknadsföring är också något jag kan bidra med till STING, säger han. Vad är då det vanligaste felet som ett nystartat bolag gör?− Många går ut med allt för komplexa erbjudanden till sina kunder. Det är inte den tekniska lösningen  du i första hand behöver kommunicera, utan förenkla istället ditt erbjudande och fokusera på den nytta du gör för kunden. Ge dig sedan ut och provsälj din produkt eller tjänst tidigt för att se om det fungerar, uppmanar Ivar Strömberg. Och en smart teknisk innovation i all ära, i slutändan är det personerna bakom ett nytt företag som gör skillnad, menar han.− Teamet är den allra viktigaste ingrediensen. Produkten eller tekniken är aldrig lika viktig som människorna i företaget. Rätt kombination av människor, som gillar att jobba tillsammans och är fokuserade på försäljning och kundnytta, är vad som ger framgång, säger Ivar Strömberg. Ivar Strömberg, affärscoach ICTÅlder: 53 årFamilj: Fru och fem barn.Bor: DanderydFritid: Tränar mycket, lever uteliv gärna i skärgården eller nu i vintertider på skidor eller långfärdsskridskor.