Två STING-bolag fick pris på mobilbranschens egen Oscarsgala

När Mobilgalan gick av stapeln i Kista Science City belönades två STING-bolag med utmärkelser. Titeln Årets innovation gick till bränslecellsinnovatörerna MyFC och årets nykomling blev wimaxbolaget Hulu, där juryn i sin motivering tryckte på företagets förmåga att “gå mot den svenska strömmen med en ny väg för mobilt bredband”.

Årets upplaga av Mobilgalan samlade som sig bör de mest innovativa företagen och de starkaste profilerna ur mobilbranschen till en helkväll i Kista Science Tower. Evenemanget brukar kallas mobilbranschens egen Oscargala och belönar de företag som utmärkt sig extra under det gångna året med utmärkelsen Guldmobilen. I år var det sjunde året i rad som galan hölls.Företaget MyFC som som utsågs till årets innovation har funnits i STINGs inkubator under drygt två år. I slutet av november tog de examen och anses nu redo att stå på egna ben och expandera internationellt, vilket utmärkelsen är en tydlig bekräftelse på. Vid prisceremonin på Mobilgalan berörde VD Björn Westerholm företagets tillväxtpotential, där miljö- och affärstänkande går hand i hand. – Vi vet att cirka 80 procent av all världens elproduktion baseras på fossil energi, vilket är förödande för miljön. Överslagsvis skulle detta innebära att bara för att hålla alla dagens mobila terminaler i liv så behöver vi ha ca 500 koleldade kraftverk igång dygnets alla timmar för att förse våra multimedia terminaler med ström. Det är inte hållbart i längden. Jag tror på att kommunicera mer, men samtidigt förändra balansen i det vi gör med vår miljö. För att förbättra och för att förändra så ser jag bränsleceller i våra terminaler som en bättre lösning för våra kommunikationsproblem och för vår miljö.I expertjuryn, som utsåg bland annat Årets innovation och Årets nykomling, fanns Linus Brohult, chefredaktör Mobil, Pontus Schultz, chefredaktör Veckans Affärer, Tomas Bennich, Kista Mobile Showcase, Östen Mäkitalo, professor på KTH och mobilbranschens nestor, Kristina Höök, professor vid Stockholms Universitet och chef för forskningsprojektet “Mobile Life” samt, nytillkommen för i år, Staffan Helgesson, riskkapitalist Creandum.Årets innovation: MyFCMotivering: Energieffektiva bränsleceller till mobiltelefoner – företaget adresserar en viktig problematik med teknik som ligger i frontlinjen. Läs mer om MyFCÅrets nykomling: HuluMotivering: Går mot den svenska strömmen med en ny väg för mobilt bredband. Satsar framgångsrikt på Wimax-terminaler för slutanvändare. Läs mer om HuluÅrets multimediatjänst: Dubtools/MyquranMotivering: Företaget utnyttjar mobiltelefoner och mobilnäten kreativt med en världsprodukt för strömmande ljud och skapar mobil community för en världsreligion.Årets mobila affärslösning: Enovation MworkMotivering: Arbetsorderhantering som fungerar på vanliga telefoner – har öppnat för nya områden med sin mobila affärslösning.Årets företag: TatMotivering: Grafik som lyfter den mobila upplevelsen. Har under året blivit en ännu mer nyskapande och globalt sett en allt viktigare leverantör för grafiska gränssnitt i mobiltelefoner.Årets mobila initiativ: EUMotivering: Mobilen har blivit mer mobil sedan operatörerna tvingats att sänka samtrafikavgifterna inom EU.Årets upplaga av Mobilgalan samlade som sig bör de mest innovativa företagen och de starkaste profilerna ur mobilbranschen till en helkväll i Kista Science Tower. Evenemanget brukar kallas mobilbranschens egen Oscargala och belönar de företag som utmärkt sig extra under det gångna året med utmärkelsen Guldmobilen. I år var det sjunde året i rad som galan hölls.Företaget MyFC som som utsågs till årets innovation har funnits i STINGs inkubator under drygt två år. I slutet av november tog de examen och anses nu redo att stå på egna ben och expandera internationellt, vilket utmärkelsen är en tydlig bekräftelse på. Vid prisceremonin på Mobilgalan berörde VD Björn Westerholm företagets tillväxtpotential, där miljö- och affärstänkande går hand i hand. – Vi vet att cirka 80 procent av all världens elproduktion baseras på fossil energi, vilket är förödande för miljön. Överslagsvis skulle detta innebära att bara för att hålla alla dagens mobila terminaler i liv så behöver vi ha ca 500 koleldade kraftverk igång dygnets alla timmar för att förse våra multimedia terminaler med ström. Det är inte hållbart i längden. Jag tror på att kommunicera mer, men samtidigt förändra balansen i det vi gör med vår miljö. För att förbättra och för att förändra så ser jag bränsleceller i våra terminaler som en bättre lösning för våra kommunikationsproblem och för vår miljö.I expertjuryn, som utsåg bland annat Årets innovation och Årets nykomling, fanns Linus Brohult, chefredaktör Mobil, Pontus Schultz, chefredaktör Veckans Affärer, Tomas Bennich, Kista Mobile Showcase, Östen Mäkitalo, professor på KTH och mobilbranschens nestor, Kristina Höök, professor vid Stockholms Universitet och chef för forskningsprojektet “Mobile Life” samt, nytillkommen för i år, Staffan Helgesson, riskkapitalist Creandum.Årets innovation: MyFCMotivering: Energieffektiva bränsleceller till mobiltelefoner – företaget adresserar en viktig problematik med teknik som ligger i frontlinjen. Läs mer om MyFCÅrets nykomling: HuluMotivering: Går mot den svenska strömmen med en ny väg för mobilt bredband. Satsar framgångsrikt på Wimax-terminaler för slutanvändare. Läs mer om HuluÅrets multimediatjänst: Dubtools/MyquranMotivering: Företaget utnyttjar mobiltelefoner och mobilnäten kreativt med en världsprodukt för strömmande ljud och skapar mobil community för en världsreligion.Årets mobila affärslösning: Enovation MworkMotivering: Arbetsorderhantering som fungerar på vanliga telefoner – har öppnat för nya områden med sin mobila affärslösning.Årets företag: TatMotivering: Grafik som lyfter den mobila upplevelsen. Har under året blivit en ännu mer nyskapande och globalt sett en allt viktigare leverantör för grafiska gränssnitt i mobiltelefoner.Årets mobila initiativ: EUMotivering: Mobilen har blivit mer mobil sedan operatörerna tvingats att sänka samtrafikavgifterna inom EU.Årets utländska mobiltjänst: JaikuMotivering: Utnyttjar på allvar mobil teknik till sociala nätverk. Lysande mobilapplikation för smarta mobiler.Årets kameramobil: Sony Ericsson K810Årets designmobil: LG KE850 PradaÅrets musikmobil: Sony Ericsson W880Årets multimediamobil: Nokia N95Årets smartphone: Sony Ericsson P1Årets GPS-lösning: Wayfinder Navigator 7Årets mobila bredbandslösning: 3Bredband och usb-modem (Huawei)Årets butikskedja: StjärnaFyrkantÅrets webbutik: Katsching.seÅrets nyhetstjänst: Sveriges Television (mobil.svt.se)Årets nöjestjänst: MSN och Hotmail)Årets sporttjänst: Sportbladet (mobil.aftonbladet.se)Årets nyttotjänst: Hitta.se (mobil.hitta.se)Årets mobilportal: Planet 3 (mobil.tre.se)Årets GPS-lösning: Wayfinder Navigator 7Årets mobila bredbandslösning: 3Bredband och usb-modem (Huawei)Årets butikskedja: StjärnaFyrkantÅrets webbutik: Katsching.seÅrets nyhetstjänst: Sveriges Television (mobil.svt.se)Årets nöjestjänst: MSN och Hotmail)Årets sporttjänst: Sportbladet (mobil.aftonbladet.se)Årets nyttotjänst: Hitta.se (mobil.hitta.se)Årets mobilportal: Planet 3 (mobil.tre.se)