SymCel vann 300 000 i innovationstävlingen VinnNu

STING-företaget SymCel är en av vinnarna av innovationstävlingen VinnNU som arrangeras av Vinnova och Energimyndigheten. Medicinteknikföretaget får 300 000 kronor för att bland annat bygga upp ett internationellt försäljnings- och distributionsnät för sin produkt.

STING-företaget SymCel är en av vinnarna av innovationstävlingen VinnNU som arrangeras av Vinnova och Energimyndigheten. Medicinteknikföretaget får 300 000 kronor för att bland annat bygga upp ett internationellt försäljnings- och distributionsnät för sin produkt. Årets andra upplaga av innovationstävlingen VinnNU är avgjord och bland höstens tio vinnare finns medicinteknikföretaget SymCel. Företaget, som är en del av STING:s supportsystem, belönas med 300 000 kronor av Vinnova och Energimyndigheten. ? Detta betyder väldigt mycket för oss som ett nystartat företag. Nu kan vi ge oss i kast med att bygga upp ett distributionsnät utanför Norden. Men även vidareutveckla delar av tekniken inför en mer storskalig produktion, säger Christina Bendz, medgrundare av SymCel. SymCel:s medicinska innovation är instrumentet CalScreener, med tillhörande preparatplattor, som dramatiskt förkortar tiden vid läkemedelsutveckling. Målgruppen är främst läkemedelsföretag men även forskningsinstitutioner och sjukhus. Den första serien av produkten är redan tillverkad och man har även knutit till sig en första referenskund. Marknaden för SymCel är global och det är därför viktigt att skapa ett internationellt distributionsnät av högsta kvalitet. ? Vårt fokus ligger idag på att bygga upp en stark distribution och försäljning. Den nordiska marknaden kan vi själva hantera men internationellt behöver vi hitta bra distributionsnät och partners som kan hjälpa oss vidare, säger Christina Bendz. I det arbetet är också kontakten med affärscoacherna inom STING ovärderlig. Som innovatörer har vi vår största kompetens inom forskningen så att få ta del av STING:s kompetens i allt det som rör företagande är oerhört värdefullt för oss. SymCel:s fem grundare Dan Hallén, Christina Bendz, Ingemar Wadsö, Mats Dahlberg och Mats Hederos, äger också företaget gemensamt. Sedan årsskiftet har också Dan Hallén och Christina Bendz arbetat heltid i bolaget, bland annat med att få till stånd den första serieproduktionen. ? Vi underskattade tiden det tog att utveckla prototypen till en färdig produkt men tack vare STING kunde vi få hjälp att hitta rätt tillverkare. Vi behöver fortfarande vidareutveckla elektroniken i produkten något, men efter det kan vi starta en mer storskalig produktion, säger Christina Bendz.VinnNU arrangeras av Vinnova, Verket för innovationssystem, och Energimyndigheten för nystartade företag som baserar sin verksamhet på forsknings- och utvecklingsresultat. Varje år belönas 20 företag med 300 000 kronor var för att kunna vidareutvecklas till framgångsrika bolag. Även i vårens omgång återfanns ett STING-bolag bland vinnarna, MyFC, som har en ny bränslecellsteknik i bagaget. Läs mer om samtliga vinnare på www.vinnova.seLäs mer om SymCel på http://www.symcel.se/