Magnus Rehn är ny affärscoach på Stockholm Innovation & Growth

Senast kommer han från VD-posten på TagMaster och i bagaget har han en djup erfarenhet av såväl stora jättar som små uppstartsbolag.

Magnus Rehn är ny affärscoach på Stockholm Innovation & Growth (STING). Senast kommer han från VD-posten på TagMaster och i bagaget har han en djup erfarenhet av såväl stora jättar som små uppstartsbolag. De senaste åren har siktet varit inställt på de nya stora marknaderna i Asien och han menar att många svenska bolag, med siktet inställt på export, borde hoppa över europalanseringen och gå direkt på Indien eller Kina.Ny affärscoach på STING är Magnus Rehn som har med sig en bred erfarenhet från svensk industri, inte minst inom trådlösa högteknologisk företag. Men han har även en stark internationell inriktning, inte minst från de senaste åren som VD för RFID-bolaget TagMaster, som han också var med om att starta 1994.? Under den sista tiden på TagMaster koncentrerade jag mig huvudsakligen på marknaderna i Kina och Indien. Som de flesta vet växer dessa marknader enormt och även små svenska bolag bör titta på att lansera sina produkter där. Många inleder sina exportsatsningar i Europa men det behöver inte alls vara någon självklarhet, många bolag kan tjäna på att gå direkt på Asien, säger Magnus Rehn.Själv inledde han karriären med en civilekonomexamen från Uppsala universitet där en del av studierna skedde vid (dåvarande) University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST), England. Efter det följde en plats hos serieentreprenören Leif Lundblad på Inter Innovation, bolaget som växte till en världskoncern med Lundblads uppfinning av sedelutmataren för bankomater. Magnus Rehn hann med att arbeta som försäljningsansvarig i USA och som OEM-ansvarig globalt innan han lämnade bolaget 1986.De tre följande åren tillbringades inom ett bolag grundat av en annan innovationsgigant: Torbjörn Johnson och Radiosystems Sweden. Bolaget blev 1989 en av huvudpelarna i Ericssons mobilsatsning då telekomjätten köpte upp företaget. Magnus Rehn jobbade kvar en tid för att sedan rekryteras av SAAB-koncernen för att bland annat strukturera om SAAB Pronesto, verksamt inom mikrovågskomponenter och medicinsk elektronik. Han fortsatte sedan till SAAB Automation med uppdraget att vända en olönsam verksamhet. Lönsamheten infann sig efter två år och Magnus Rehn fortsatte till en ledande roll inom Enea Data och deltog i den omfokusering av affärsområdet OSE som gav en omsättningsökning från tre till trettio miljoner kronor på två år.1994 initierade han uppstarten av TagMaster, med grund friköpta patent från Saab Combitech, innan han ombads kliva in i restaurationen av ett Sparbanksägt bolag med verksamhet över hela världen. Han återvände till TagMaster som marknadschef 1998 efter att han arbetat en tid på den svenska delen av Autofill. Under våren 1999 tillträdde han som VD för TagMaster och har under sin tid genom en marknadsorientering kraftigt expanderat verksamheten internationellt med kontor i såväl Singapore som Shanghai. När han under vintern fick förfrågan att bli affärscoach i Stockholm Innovation & Growth såg han det som en chans att sprida några av de lärdomar han fått genom åren och bidra till att fler arbetstillfällen skapas i Sverige.? Det är väldigt roligt att få möjligheten att ge tillbaka en del av den kunskap och erfarenhet som jag samlat under åren till nystartade företag i behov av rådgivning. STING har ett bra upplägg för att stödja teknikorienterade exportföretag som verkar både inspirerande och rådgivande, säger Magnus Rehn.Magnus Rehn, ny affärscoach på Stockholm Innovation & GrowthÅlder: 51Familj: Hustru och tre döttrar, 23, 20 och 16 år gamlaFritidsintressen: Utförsåkning, dykning och båtliv i skärgården. Han gillar att jogga men läser även gärna och umgås med familj och vänner.