Fem framtida exportsuccéer har examinerats från STING

Fem kommande exportsuccéer har tagit examen från STING. De fem bolagen MyFC, Mobile Sorcery, TranSiC, ObsteCare och SymCel prisades under onsdagen i Kista Science City vid en nyinrättad examinationsceremoni.

− STING hjälper endast de bästa innovatörerna och entreprenörerna så idag är de fem klockrena exportföretag som tar examen. Några av dem hade endast en idé när de påbörjade sin resa men nu lämnar de STING med färdiga produkter. Några av dem har redan nått en internationell marknad, sa Pär Hedberg, VD STING.Under STING:s examinationsceremoni i Kista fick varje bolag motta ett diplom samt en väska i examenspresent. Fäst vid väskan fanns texten “My Idea Goes Global” vilket symboliserar ett gemensamt mål för de fem bolagen.Bolagen presenterades av sina respektive affärscoacher men gav även själva en återblick på tiden inom STING. Mobile Sorcerys affärscoach har varit Raoul Stubbe som lovordade bolagets idé och team.− Mobile Sorcery har en lång rad smickrande likheter med gänget bakom framgångssagan Google. De har rätt perspektiv på framtiden för den mobila utvecklingen, delar gemensamma värderingar och kombinerar en teknisk briljans med en stark entreprenörsanda, sa Raoul Stubbe, affärscoach STING.Själv menade Mobile Sorcerys VD Tomas Uppgård att närheten till STING har varit avgörande för bolagets utveckling. − Tack vare STING:s verksamhet på KTH campus har vi kunnat kombinera våra arbeten inom akademin med utvecklingen av företaget. Idag är vi 15 personer i företaget och nästa steg är nu att öka såväl försäljning som marknadsföring av våra produkter MoSync och Mobile Author, sa Tomas Uppgård, VD Mobile Sorcery.De fem examinerade bolagen: MyFC har en unik patenterad bränslecellsreaktor som är den mest flexibla lösningen i världen idag. Tekniken är mycket prisvänlig och användningsområdet är trådlösa laddare och batterier till bärbar elektronik. Bränslecellen har hög energidensitet och kan till exempel användas till mobilbatterier vilket innebär att mobilen kunde användas väsentligt längre tid än idag utan att laddas upp.Kontaktperson: Björn Westerholm, e-post: bjorn.westerholm@myfc.se, telefon:  +46 706562007ObsteCare utvecklar ett förlossningsövervakningssystem för Point-of-Care användning. System bygger på en ny diagnosmetodik som gör att förlossningstiden drastiskt kan förkortas vid besvärliga och långvariga förlossningsförlopp.Kontaktperson: Johan Itzel, e-post: johan.itzel@obstecare.com, telefon:  0707-42 24 64TranSiC designar och tillverkar bipolära krafttransistorer i kiselkarbid. Med hjälp av dessa avancerade komponenter kan TranSiCs kunder utveckla mer kompakta och temperaturtåliga styrsystem för elmotorer som sitter tex i nästa generations elhybridbilar och vindkraftverk.Kontaktperson: Bo Hammarlund VD, e-post: bo.hammarlund@transic.com, telefon:  070 741 2622Mobile Sorcery har tagit fram ett verktyg som gör det enklare, snabbare och mer kostnadseffektivt att utveckla och portera mjukvara, applikationer och tjänster för mobiltelefoner. Applikationen utvecklas med hjälp av verktyget i PC-miljö och kan därefter automatiskt anpassas (portas) till ett mycket stort antal olika mobiltelefonmodeller. Kundsegment är: mobilspelsutvecklare, konsulter inom mobilutveckling, stora websiter som vill utveckla en mobil kanal, m fl.Kontaktperson: Tomas Uppgård, e-post: info@mobilesorcery.com, telefon:  08-20 77 45SymCel utvecklar och säljer ett mätinstrument, CalScreener, med tillhörande förbrukningsmaterial. För kunden betyder vår produkt att projekttiden kortas. Vi uppskattar att tidsvinsten för ett läkemedelsprojekt i t.ex. lead identification phase, är mer än 20%. Våra huvudsakliga kunder är just företag som utvecklar läkemedel. Vi riktar oss även till andra forskningsinriktade branscher som universitet, högskola, biotechföretag m.mKontaktperson: Dan Hallén, CEO, e-post: dan.hallen@symcel.se, telefon:  070-76 44 111