Dubbla STING-företag tar hem innovationspris

Vinnova och Energimyndigheten belönar företaget MyFC med 300 000 kronor för bästa innovation. Bolaget, som deltar i Stockholm Innovation & Growths (STING) inkubator, har utvecklat en bränslecell för mobiltelefoner. Även Tonium, som genomgått STING:s program Startup, belönades med samma summa för sin innovation.

Vårens omgång av Vinnova och Energimyndighetens innovationstävling Vinn Nu gav 10 företag högvinsten i form av 300 000 kronor vardera. De som log allra bredast under prisutdelningen var grundarna av bolaget MyFC som även lyckades attrahera 1,5 miljoner från pree-seedfonden STING Capital denna vecka. MyFC är också en del av inkubatorn inom Stockholm Innovation & Growth.? Att vinna ett pris som detta bevisar att vår produkt är värdefull. Det ger en trygghet att få en utomstående bedömning av detta slag, säger Fredrik Lindberg, vd för MyFC. ? Prispengarna ger oss möjligheten att höja hastigheten i affärsutveckling för att kunna nå marknaden med vår produkt redan under 2007.MyFC:s produkt kommer ur forskning gjord på KTH och är en påfyllbar bränslecell vars energi till exempel kan användas för att ladda din mobiltelefon på fältet. Energin från bränslecellen ska räcka för att fylla ditt mobilbatteri och själva bränslet ska du kunna köpa i närmaste kiosk är tanken.? Vi ser det som den fjärde trådlösa revolutionen. Du har redan en trådlös telefon hemma, ett trådlöst nätverk till din dator och ett trådlöst headset. Nu kapar vi den sista sladden till dina mobila enheter; det vill säga strömsladden, säger Fredrik Lindberg.Ett av de andra vinnande företaget var bolaget Tonium som ännu inte är lika öppna med sin teknik. Men det handlar om upplevelsebaserade konsumentprodukter där livsstil är en viktig värdebärare.? Vi har massor att tacka Stockholm Innovation & Growths entreprenörsprogram Startup! för, säger grundaren Jonas Norberg. Utan STING:s professionella affärscoacher hade vi aldrig lyckats ta oss ända hit. Programmet gav inte bara de nödvändiga kunskaperna utan även kontakt med andra entreprenörer i samma situation.Nästa omgång av Vinn Nu går av stapeln till hösten och sista ansökningsdag är den 4 september. Läs mer hos http://www.vinnova.nu/Mer information om MyFC hittar du på http://www.myfc.se/De övriga företaget som tog hem 300 000 kronor vardera i Vinn Nu var:Bioprocess Control Sweden (Lund) – processövervakningsmjukvara för att optimera och skydda biogasproduktion.Civo Bioscreening (Göteborg) – tjänst för kontrollerad utsöndring av läkemedel som t ex ger mätning av inflammatorisk respons och blodkoagulation.CombiPort (Jönköping) – ny teknologi som ökar antalet möjliga applikationer som kan använda RFID.Denator (Göteborg) – instrument och engångsartiklar för att kvalitetssäkra biologiska prover inför proteomikstudier.Nanofreeze Technologies Lund (Lund) – element med hög verkningsgrad som kan fungera antingen som värmepump eller för att generera elektrisk energi.Synface (Lidingö) – hjälpmedel som gör att hörselskadade kan samtala i telefon genom läppavläsning från ett datoranimerat ansikte. Endast den hörselskadade behöver ha tillgång till produkten. TerraNet (Lund) – mobiltelefoner där det inte kostar något att ringa lokalt. Det krävs inga basstationer utan ihopkoppling med Internet gör att samtal kan göras till hela världen utan kostnad.Ventotech (Göteborg) – teknik för att kontrollera fukt på kallvindar och andra utrymmen, vilket ger möjlighet att åtgärda och förebygga fuktproblem samt spara energi.